VIDEOBLOGIMINE

Videoblogimise juhend: kaheksa näpunäidet alustamiseks

Videoblogi alustamine on lõbus, rahuldustpakkuv ja lihtsam kui eales varem – eriti kui järgite meie ekspertide näpunäiteid kvaliteetsemate ja tõhusamate vlogide loomiseks.
Naine hoiab väljasirutatud käes statiivile kinnitatud enda poole suunatud kaamerat, tema selja taha jäävad fookusest välja jõekaldal olevad mitmevärvilised hooned.

Olete leidnud oma niši, ilusa koha ja paeluva loo. Võite arvata, et see ongi täiusliku vlogi retsept, kuid kas teate ka, millist kaamerakomplekti kasutada ja kuidas filmida nii, et video kvaliteet rahuldaks ka kõige nõudlikumaid vaatajaid?

Selles videoblogimise juhendis avaldame kaheksa näpunäidet, mis aitavad nii algajatel kui ka kogenud videoblogijatel oma vloge täiustada. Lugege, kuidas jäädvustada kvaliteetseid vloge, mis meelitaksid vaatajaid teie sisu juurde tagasi, ning kuidas saavutada ühtlast (värinata) ja selget tulemust. Saage teada, miks on loominguline kadreerimine oluline ning mida on vaja terava ja selge heli jaoks. Olenemata sellest, millist videoblogimise kaamerat kasutate, olgu selleks Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 Mark II, Canon EOS R10 või Canon EOS R6, siin on mõned asjad, millele esimesi vlogisid luues mõelda.

1. Kaamerakomplekti valimisel leidke tasakaal kaamera ja sensori suuruse vahel

Pooleks jagatud pilt, mis kujutab Canoni kaamerat EOS R6 suurel samblaga kaetud kivil ja Canoni kaamerat EOS R7 samuti kivi peal.

Canoni täiskaadrimõõdus sensorid on 1,6 korda suuremad kui APS-C sensorid. See tähendab, et ühesuguste 1,6× „kärpimisfaktoriga“ objektiividega pakub APS-C kaamera, nagu EOS R7 (paremal), kitsamat vaadet kui täiskaadriline kaamera, nagu EOS R6 (vasakul), – nii et täiskaadriline 24 mm objektiiv APS-C kaameral annab tulemuseks 38,4 mm vaatevälja.

Suure sensoriga kaamera tagab parema kvaliteedi, kuid videoblogimise puhul on oluline leida tasakaal sensori ja kaamera suuruse vahel. Näiteks on sisseehitatud objektiiviga PowerShot G-seeria kaamera, nagu Canon PowerShot G7 X Mark III, ülikompaktne ja kergesti kaasaskantav videoblogimise kaamera. Samas pakuvad peeglita kaamera või vahetatavate objektiividega digipeegelkaamera teile suuremat vabadust objektiivide valikul.

Vahetatavate objektiividega kaamerate seas peate tegema veel ühe valiku: täiskaadrimõõt või APS-C. Täiskaadrimõõdus kaameratel (nt Canon EOS RP ja EOS R6) on suured sensorid laia dünaamilise ulatusega ja suurepärane jõudlus hämarates tingimustes, samuti lai vaateväli, kuid ka kaamera korpus ise on suurem ja raskem. APS-C kaamerates (mille hulka kuuluvad ka peeglivaba Canon EOS R10 ja EOS R7) kasutatakse väiksemaid sensoreid, mis pakuvad kitsamat vaatevälja, kuid tagavad kaamera väiksuse ja kerguse.

2. Parimad objektiivid videoblogimise jaoks

Suvekleidis naine hoiab külma jooki ja seisab rannas, hoides enda ees kaamerat, et ennast filmida.

Mitmekülgne RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM objektiiv pakub laia vaatevälja, mis sobib videoblogimiseks suurepäraselt.

Paljud vlogijad eelistavad lainurkobjektiive, kuna neid saab kasutada väikestes ruumides, nagu magamistuba või köök, ja nendega saab katta võimalikult suure osa stseenist. Selleks sobib 24 mm objektiiv, kuid ülilaiobjektiiv, mille fookuskaugus on väiksem kui 24 mm, on isegi parem valik.

Seega kui filmite APS-C kaameraga, näiteks Canon EOS M50 Mark II-ga, siis selle kasutamine koos ülilainurk-suumobjektiiviga, nagu Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM, võimaldab teil rohkem kaadrisse mahutada.

Täiskaadriliste EOS R süsteemi kaamerate puhul, nagu EOS R6 või EOS RP, on RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM kompaktne, vaikne ja hõlpsasti kasutatav objektiiv, mis pakub sarnast ülilaia vaatevälja. Digipeegelkaamera kasutajad võivad valida Canoni objektiivi EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM, mida saab EF-EOS R kinnitusadapteritega ka EOS R süsteemi kaameratel kasutada.

Olenemata sellest, millise objektiivi kasutusele võtate, keerake oma kaamera ekraan üles, et ennast kaadrisse seada ja madala nurga alt mugavamini jäädvustada. Paljusid kaameraid, nt Canon PowerShot G7 X Mark III, saab Bluetoothi kaudu ühendada ka rakendusega Canon Camera Connect. See nutitelefoni rakendus võimaldab teil ka eemalt filmida või pildistada.

3. Fikseeritud või suumobjektiiv?

EOS R6 kaamera, RF 16mm F2.8 STM objektiiv ja mikrofon lebavad väljas puidust laual.

Suurepärane algajate videoblogimise objektiiv EOS R süsteemi kaameratele on Canon RF 16mm F2.8 STM, mis on ülilai, väga kompaktne ja taskukohane.

Veel üks objektiivide valik, millega videoblogijad silmitsi seisavad on fikseeritud või suumobjektiiv. Fikseeritud objektiividel on fikseeritud fookuskaugus, mis tekitab ühe vaatevälja piirangu ja neil on harilikult suuremad avad. Mida suurem ava (st mida madalam f-number), seda rohkem valgust objektiivi pääseb, mis tähendab paremat pildikvaliteeti hämarates tingimustes. Suurte avadega on lihtsam saavutada ka kitsast teravussügavust, nii et kui soovite jäädvustada videot, kus subjekt on häguse tagaplaani taustal teravalt fookuses, võib fikseeritud objektiiv olla parim valik.

Fikseeritud objektiivid on sageli optiliselt teravamad kui suumobjektiivid ning füüsiliselt väiksemad ja kergemad. Kui teete videoblogi harilikult ühes kohas ja soovite parimat pildikvaliteeti, võib fikseeritud objektiiv teie jaoks parim valik olla. Täiskaadriliste EOS R süsteemi kaamerate puhul on RF 24mm F1.8 MACRO IS STM suurepärane valik – see on väike ja kerge, piisavalt lai siseruumides videoblogimiseks ja selle f/1,8 ava tuleb suurepäraselt toime tausta hägustamise ning hämaramates tingimustes filmimisega.

Suumobjektiivid kipuvad täiendavate liikuvate osade tõttu suuremad olema, kuid nende mitmekülgsus võib kasuks tulla, kui filmite erinevatelt kaugustelt ja erinevates asukohtades. Suure hulga fookuskaugustega suumobjektiiv, nagu RF 24-105mm F4-7.1 IS USM, võimaldab objektiivi vahetamata jäädvustada nii lainurk- kui ka telefotovõtteid, nii et te ei pea lisaobjektiivi endaga kaasas tassima.

4. Valige sobiv eraldusvõime ja kaadrisagedus

Mees filmib end Canon PowerShot G7 X Mark III-ga kaljuserval mediteerimas. Taamal paistab ookean.

Ükskõik kui loominguline teie sisu ka ei oleks, kui salvestus ei ole piisavalt detailne, tasub seda parandada. Otsige kaameraid, mis pakuvad täis-HD või 4K salvestust. Täis-HD on hea standard, millega alustada, kuid 4K pakub veelgi rohkem detaile ning võimaldab teil kärpida ja stabiliseerida oma salvestust kvaliteeti ohverdamata. 4K vormingus jäädvustamine ei tähenda, et peaksite sisu ka 4K-s avaldama, kuid pidage meeles, et 4K salvestuste redigeerimine ja üleslaadimine võtab rohkem aega.

Kõige olulisem on mõelda sellele, milline kaadrisagedus teie subjektile sobib. Sujuv 60 kaadrit sekundis (kaadrit/s) on parim valik tegevusvlogide jaoks, andes teile võimaluse kasutada aegluubiefekte. Kõige muu jaoks sobib 30 või 25 kaadrit/s. Kui soovite veel detailsemat aegluubis salvestust, siis EOS R7 ja PowerShot G7 X Mark III pakuvad täis-HD-s kuni 120 kaadrit/s.

5. Tagage salvestuse stabiilsus ja fookus

Canon EOS M50 Mark II, millele on kinnitatud mikrofon ja mille pildinäidik on välja keeratud ning ette suunatud, paikneb valgel laual väikesel statiivil.

Canon EOS M50 Mark II loodi videoblogimist silmas pidades. Näo ja objekti jälgimisega automaatteravustamise ning 143 automaatteravustamispunktiga hoiab see teid suurepäraselt teravana ja sellega saab salvestada ka vertikaalseid videod, mis on kohe TikToki või Instagram Reelsi üleslaadimiseks valmis.

Videoblogimise kaamerate Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 Mark II ja Canon EOS R10 kompaktsus ja kerge kaal teevad neist ideaalse valiku liikumise jäädvustamiseks. Vlogi on paeluv siis, kui see publiku endaga kaasa haarab – viies vaatajaid jalutama mööda vanalinna munakivitänavaid või näidates teie reaktsiooni viimase ostu lahtipakkimisele – ja liikumine võib olla otsustavaks teguriks. Selle asemel, et jäädvustada värisevat ja tähelepanu kõrvale juhtivat salvestust, püüdke saavutada võimalikult sujuv pilt, et vaatajad saaksid teie loole keskenduda.

Ühtlase pildi saavutamiseks toetage kaamerat peopesaga alt ja hoidke külgedelt kinni. Kui vajate lisatuge, võite kaaluda käepideme ostmist, mis kinnitub kaamera korpuse külge ja annab teile võimaluse millestki kinni hoida.

Tehnoloogia aitab välja: selgete ja stabiilsete videote jaoks kasutage pildistabilisaatoriga objektiivi või pildistabilisaatoriga kaamerat. PowerShot G7 X Mark III-e 5-teljeline dünaamiline pildistabilisaator on loodud tasakaalustama kaamera värisemist isegi siis, kui jooksete, jäädvustate panoraami või kasutate maksimaalset suumi. Mõnedel EOS R süsteemi kaameratel on sensori nihutamisega sisseehitatud pildistabilisaator (IBIS), mis stabiliseerib pildi hoolimata ühendatud objektiivist, kuid kui kasutate sisseehitatud pildistabilisaatoriga kaameral optilise pildistabilisaatoriga objektiivi, töötavad kaks stabiliseerimissüsteemi koos, et parandada suurem hulk vibratsioone, kui üks süsteem seda teeks.

Vlogijana on just teie nägu see, mida inimesed vaatavad, seega hoidke see alati fookuses. Canoni näo ja silmade tuvastustehnoloogia suudab automaatselt teie nägu jälgida ja seda fookuses hoida.

6. Jääge panoraamimisel tagasihoidlikuks

Naine filmib end aias Canon PowerShot G7 X Mark III-ga Canoni käsistatiivil.

Täiuslik tarvik liikumise pealt filmivatele videoblogijatele on Canoni käsistatiiv HG-100TBR. See toimib nii ministatiivi kui ka käepidemena, millel on eemaldatav kaugjuhtimispult ja reguleeritav pea ning parandab stabiilsust ja sellel on isegi ruumi välise stereomikrofoni kinnitamiseks.

Kaamera horisontaalne liigutamine jäädvustamisel ehk teisisõnu „panoraamimine“ võimaldab teie publikul vaadata läbi teie silmade – olla teiega selles hetkes, kui jälgite kaugeleulatuvat rannikujoont või taevasse kõrguvaid hooneid. Liigne panoraamimine võib vaataja segadusse viia, kuid tehes seda mõõdukalt, lisate videole huvitavaid külgi ja aitate loo arenemisele kaasa.

Jääge panoraamimisel mõõdukaks, tehke seda kiirustamata ja hoidke horisonti sirgena. Mõni kaamera, nt PowerShot G7 X Mark III, on varustatud näidikuga, mis aitab seda teha. Uusimate EOS R süsteemi kaamerate, nagu EOS R7 sisseehitatud pildistabilisaator hõlbustab samuti automaatset tasandamist. Kui teil ei ole statiivi, siis asetage kaamera millelegi stabiilsele, näiteks pingile või lauale, ja liigutage seda rahulikult ühelt küljelt teisele.

7. Parema helikvaliteedi jaoks kasutage välist mikrofoni

Canon EOS R10, millele on kinnitatud DM-E1D mikrofon seisab eredas päikesevalguses pargis laual statiivil.

Canon DM-E1D stereomikrofon on täisdigitaalne, juhtmevaba ja töötab kaamera toitel ning selle saab seadistada kolmes suunas (otse, 90° või 120º). See on tõhus viis helikvaliteedi parandamiseks ja sobib kõigile multifunktsionaalse tallaga kaameratele – sealhulgas EOS R3, EOS R7 ja EOS R10-le.

Enamik kaameraid, millega saab videoid salvestada, tagavad rahuldava helikvaliteedi, eriti uusimad mudelid, nagu EOS R7 ja EOS R10, kuid suurepärase heliga vlogide jaoks tuleks kasutada välist mikrofoni. Väline mikrofon on eriti kasulik siis, kui filmite väljas, kuna kaamera sisseehitatud mikrofon salvestab ka segavat taustamüra, nagu tuul. Välise mikrofoni puhul saate seda paigutada nii, et häirivad helid kõrvale jääksid. Mõnedel kaameratel on sisseehitatud tuulefiltri funktsioon, mis vähendab sisemikrofonide jäädvustatud tuulemüra, kuid see vähendab ka bassihelisid, mille tulemuseks on sageli ebaloomulikum heli, kui hästi paigaldatud välise mikrofoniga.

Kui soovite kasutada välist mikrofoni, siis valige kaamera, millel on välise mikrofoni pesa, nt EOS M50 Mark II, PowerShot G7 X Mark III või EOS R7.

8. Kasutage jagamiseks Wi-Fi ühendust

Käed reguleerivad statiivile kinnitatud Canon PowerShot G7 X Mark III-e LCD-ekraani, suunates selle ette, et filmiv inimene näeks ennast.

Liikuva ekraaniga kaamerad sobivad suurepäraselt videoblogide jaoks. Keerake ennast filmides ekraan enda poole ja nii püsitegi korralikult kaadris.

Paljud tänapäeva kaamerad, sealhulgas Canon EOS M50 Mark II ja Canon EOS R7, on varustatud sisseehitatud Wi-Fi ja Bluetoothi võimekusega, tänu millele saate kõikjal juhtmevabalt jagada ja varundada. Ühilduvate Wi-Fi-võimekusega Canoni kaamerate võrku ühendamisel pakub image.canon teenus sujuvat piltide ja videote laadimist turvalisse pilve, kust neid saab automaatselt teie seadmetesse ja veebiteenustesse edastada.

Kaameral Canon PowerShot G7 X Mark III on Bluetoothi ja Wi-Fi võimekus, mis tagab pideva ühenduse teie nutiseadmega. Lisaks saate soovi korral Wi-Fi kaudu kaamera oma nutiseadme või võrguga ühendada ja oma videot YouTube’i1 kanalile reaalajas voogedastada.

Autorid Natalie Denton ja Sam Kieldsen

  1. *Selle toote reaalajas voogedastamise teenus toetab ainult YouTube’i kaudu reaalajas voogedastamist. Reaalajas voogedastamise teenuse kasutamiseks tuleb eelnevalt teenuses image.canon registreeruda.

    Kooskõlas YouTube’i reaalajas voogedastamisele kehtivate piirangutega, peab kasutajatel olema vähemalt 1000 kanali tellijat, et mobiilseadme kaudu reaalajas voogedastada. See piirang kehtib ka YouTube’i reaalajas voogedastamise teenusele, mis on saadaval Canoni mudeli PowerShot G7 X Mark III kaudu.

    Ajakohast teavet piirangute kohta leiate Google’i toe lehelt.

    YouTube’is reaalajas voogedastamise teenus võib muutuda ja see võidakse peatada või katkestada ette teatamata.

    Pange tähele, et Canon ei võta mingit vastutust kolmanda osapoole osutatud teenuste, sh YouTube’is reaalajas voogedastamise eest.

Seotud tooted

  • Kompaktsed ja digitaalsed

    PowerShot V10 (Black)

    Paistke veebis silma ja jääge jäädvustamisel märkamatuks Canoni kõik-ühes taskumõõdus 4K videoblogimise kaameraga.
  • Kompaktsed ja digitaalsed

    PowerShot G7 X Mark III

    Ühendatud kaamera, mis jäädvustab suurepäraseid videod ja fotosid, mida teie jälgijad kindlasti armastavad.
  • Peeglita kaamerad

    EOS R50

    Looge enneolematut sisu selle EOS R peeglita kaameraga – teravad fotod ja 4K videod ning otseülekanded. Kõik ühes spetsiaalne seade.
  • Peeglita kaamerad

    EOS R10

    Viige oma fotod ja videod järgmisele tasemele, kasutades peeglita EOS R süsteemi kaamerat, mis on varustatud APS-C sensoriga.
  • Lainurk-fiksobjektiiv

    RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

    Kompaktne ja kerge 24 mm fiksobjektiiv, mis sobib täiuslikult maastikufotograafia jaoks, videoblogimiseks ning interjöörifotodeks – lisaks jäädvustab see ka suurepäraseid makrovõtteid.
  • Ülilainurk-suumobjektiiv

    RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

    Kompaktne ja kerge RF 15‒30 mm suumobjektiiv, ideaalne reisimiseks, sealhulgas linnamaastike, maastike ja arhitektuuri jäädvustamiseks ning liikumise pealt videoblogimiseks.
  • Lainurkobjektiiv

    RF 16mm F2.8 STM

    Kompaktne ja taskukohane EOS R seeria 16 mm täiskaadriline ülilainurkobjektiiv, mis sobib videoblogijatele ja loomingulistele sisuloojatele.
  • Statiiv

    Tripod Grip HG-100TBR

    See eemaldatava kaugjuhtimispuldiga käsistatiiv võimaldab teil jäädvustada kauem ning nautida suuremat stabiilsust ja loomingulisemat paindlikkust.
  • Lisatarvikud

    Stereo-suundmikrofon DM-E1D

    Puhta ja selge digitaalse heli saamiseks valige mitmeotstarbeline tallaga suunatav stereomikrofon DM-E1D, mis tagab selle töökindluse ja kiire juurdepääsu seadetele ühilduva kaamera LCD-ekraani kaudu.
  • Seotud artiklid

  • VIDEOBLOGIMINE

    Sisu loomine EOS R50-ga

    Canon EOS R50 aitab teil oma sotsiaalmeedia profiilid uuele tasemele viia.

  • VIDEO

    Nõuanded sotsiaalmeediavideote täiustamiseks

    Neli sisuloojat arutavad, mis muudab sisu heaks ja kuidas veebis silma paista.

  • VIDEOBLOGIMINE

    Canoni parimad kaamerad ja objektiivid videoblogimise jaoks

    Canon pakub erinevaid kaameraid ja objektiive, mis sobivad ideaalselt sisuloojatele. See juhend aitab teil leida enda jaoks parima valiku.

  • VIDEOBLOGIMINE

    Liikvel olles videoblogimine

    Neli suunamudijat on Canon PowerShot V10 kaamera proovile pannud.