REISIMINE

Kuidas tänava- ja reisifotograafias oma nišš leida

Profifotograaf Martin Bissig võttis Sri Lanka reisile kaasa Canoni kaamera EOS R10. Siin paljastab ta kerge pagasiga reisimise eelised ning õpetab jäädvustama mäletamist väärt hetki.
Fotograaf Martin Bissig kallutab end välja Sri Lanka viaduktil reisijate pealevõtmiseks peatunud rongist. Ta käes on Canon EOS R10 ja tema taga küngas, millele on ehitatud väikesed puitmajad. Pildistanud Monika Bissig kaameraga Canon EOS R7. 

Kahe tipptasemel professionaalse kaamera ja hulga fiksobjektiivide omanikuna võib teistsuguse komplektiga reisile minemine mõne jaoks üllatav olla, kuid profifotograafi ja Canoni saadiku Martin Bissigi jaoks oli see loomulik valik. Kaameratehnoloogia on pidevas arengus, nii et võttes aega erinevate mudelite proovimiseks, võite avastada uusi funktsioone, mis aitavad teil algajana asjaga pihta hakata või – Martini puhul – annavad teile uued tööriistad, millega professionaalina töötada.

Plaanides kuuajalist reisi Sri Lankale, uuris Martin hoolikalt erinevate komplektide võimalusi ja otsustas proovida Canoni kaamerat EOS R10 koos Canoni objektiiviga RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Ta valis APS-C EOS R10 selle väikese suuruse, kerge korpuse ja muljetavaldava sarivõtterežiimi tõttu – ning jäi tulemustega väga rahule. „Jäädvustasin EOS R10-ga palju selliseid hetki, mida poleks suuremate kaameratega jäädvustanud, sest ma poleks neid lihtsalt kaasa võtnud,“ selgitab ta.

Siin jagab Martin fotosid reisilt ja annab nõu, kuidas oma seiklustelt professionaalsed jäädvustused koju tuua.

Elule teisiti vaatamine

Lähivõte paljastest jalgadest väikeste köögiviljahunnikute, sealhulgas porgandite ja ubade kõrval Sri Lanka turuplastil. Pildistanud fotograaf Martin Bissig kaameraga Canon EOS R10.

„Kaamerat käes hoides avanevad mu silmad detailide suhtes, mida ma niisama ringi vaadates ei näeks,“ ütleb Martin. Pildistatud Canoni kaameraga EOS R10 ja Canoni objektiiviga RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM: 50 mm (vastab täiskaadrilisel kaameral 80 mm-le), 1/80 s, f/5.6 ja ISO640. © Martin Bissig

Martin hakkas fotograafia vastu huvi tundma juba lapsena Šveitsis, kui vaatas, kuidas ta isa nende koduses pimikus pilte ilmutas. Martini pildid trükiti ajalehes ära, kui ta oli kõigest 13-aastane, ja nüüd on ta üks enim avaldatud tegevusspordi fotograafe Euroopas.

Vaatamata sellele, et Martin on endale nime teinud maastikurattasõidu maailmas, teab ta, et mis tahes fotograafiavaldkonnas omandatud oskused on ülekantavad. Reisimisvõimalused annavad talle vabaduse katsetada uusi tehnikaid ning proovida erinevaid kaameraid ja objektiive, ilma surveta tähtajaks valmis jõuda ning klientide vajadusi rahuldada.

„Ma armastan reisimist ja seiklusi, nii et püüan neid igasse tegevusse kaasata,“ räägib ta. „Mu põhitöö on seotud välispordiga ja kui ma ei tööta, püüan käia vähemalt kahel ekspeditsioonil aastas. Mõnikord avaldatakse nende reiside fotosid ajakirjades, kuid püüan seda võimalikult palju tavatööst lahus hoida.“

Reisimine annab Martinile ka võimaluse tutvuda fotograafia vaimselt kasuliku poolega. „Tänu fotograafiale hindan rohkem olevikku,“ selgitab ta. „Näiteks ei oleks ma märganud turul köögiviljade vahel paljajalu seisvat meest, kui ma ei oleks mõelnud huvitava kompositsiooni loomisele. Üksikasjadele keskendumine muudab mind teadlikumaks minu ümber toimuvatest huvitavatest asjadest.“

Kogemustest õppimine

Läbi peegelvõlvi jäädvustatud fotol jalutab, noor tüdruk mööda ühekorruselist bussist, mis on värvitud ereroosa, kollase, valge ja punase värviga ning stseen peegeldub kaadri vasakul poolel. Pildistanud fotograaf Martin Bissig kaameraga Canon EOS R10.

Reisil jäädvustatud fotod on parandanud Martini kiiret mõtlemisvõimet. „Olen aastate jooksul arendanud enesekindlust ja rahulikkust, et näha asju, mida keegi teine ei pruugiks samal hetkel näha,“ ütleb ta. Pildistatud Canoni kaameraga EOS R10 ja Canoni objektiiviga RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM: 18 mm (45 mm), 1/125 s, f/3.5 ja ISO100. © Martin Bissig

Enamik Martini fotograafiatööst toimub kohtades, mis ei ole talle tuttavad ja inimestega, keda ta ei tunne. See nõuab, et ta oleks spontaanne ja kasutaks oma aastatepikkust kogemust tegevust käigu pealt jäädvustada. „Püüan olla võimalikult autentne,“ ütleb Martin.

Reisifotograafia mõjutab mu lähenemist kommertstöödele, sest pean mõlemal juhul käigu pealt mõtlema,“ jätkab ta. „Kõik otsused langetatakse ühes hetkes. Näiteks pilt, mille tegin bussi ees kõndivast tüdrukust – nägin bussi peegeldust raudteejaama klaasilt, seejärel nägin hulka koolilapsi selle ette astumas, nii et seisatasin hetkeks ja valmistasin kompositsiooni ette ning ootasin, kuni nad kaadrisse tulevad.“ 

Kogenud tegevusfotograafina on Martin õppinud peaaegu alati õiget hetke tabama. Kuid fotograafide jaoks, kes tahavad veenduda, et kaader jäädvustatakse, on Canon EOS R10 varustatud nii RAW sarivõtte- kui ka eeljäädvustamise režiimiga. „Kui subjekti pole näha või tead, et see ilmub äkki ei kusagilt, on sellised funktsioonid väga kasulikud,“ rõõmustab ta.

EOS R10-l on samasugune kahepiksliline AF CMOS-iseteravustamise süsteem nagu Canon EOS R3-l, EOS R5-l ja EOS R6-l ning muljetavaldav fps (kaadrit/sekundis) jäädvustamine, mis teeb selle ideaalseks valikuks fotograafide ja videograafide jaoks, kes soovivad erifunktsioone katsetada. „Kiire sarivõtte võimalusega tundub see pigem profikaamera kui keskklaasi kaamerana,“ ütleb Martin.

Rahvahulgas ekslemine

Inimene tükeldab turuplatsil puidust klotsil kala. Pildistanud fotograaf Martin Bissig Canoni kaameraga EOS R10 ja Canoni objektiiviga RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.

„Kui soovite fotograafiaga tõsisemalt tegeleda, on suur vahe, kui kasutate nutitelefoni asemel kompaktkaamerat nagu Canon EOS R10,“ ütleb Martin. Pildistatud Canoni kaameraga EOS R10 ja Canoni objektiiviga RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM: 95 mm (152 mm), 1/160 s, f/6.3 ja ISO160. © Martin Bissig

Lopsakas roheline org, milles kasvavad hõredalt kõrged puud ja mille kohal on tumedad tormipilved. Pildistanud fotograaf Martin Bissig kaameraga Canon EOS R10.

APS-C kaamerate, nagu Canon EOS R10 väiksemad sensorid pakuvad tavaliselt suuremat teravussügavust, kui täiskaadrilised kaamerad, mis võib olla kasulik, et taust ja esiplaan oleksid maastikufotodel võrdselt teravad. Pildistatud Canoni kaameraga EOS R10 ja Canoni objektiiviga RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM: 62mm (99mm), 1/200 s, f/9 ja ISO100. © Martin Bissig

„Äriklientide jaoks pildistades kasutan kahte Canon EOS R5 korpust ja erinevaid RF-fiksobjektiive, kuid reisides püüan väikese kaamera abil tagasihoidlikumaks jääda ning see võimaldab mul vabalt ringi liikuda,“ räägib Martin.

„Ma ei tahaks seista Sri Lanka turul, käes Canon EOS R5 koos Canoni objektiiviga EF 70-200mm f/2.8L USM, sest paistaksin liiga professionaalne fotograaf, kes teeb oma tööd. Ma eelistan sulanduda ümbritsevasse keskkonda, sest nii pääsen oma subjektile lähemale, ilma et see tekitaks pahameelt või oleks liiga pealetükkiv.“

Nagu EOS R5, on ka funktsioonidest tulvil EOS R10 intuitiivne ja kasutajasõbralik, millel on instinktiivsed nupud ja valitsad, mille kasutamisega Martin sai hõlpsasti hakkama, ning sarnane menüüstruktuuri navigeerimine ja kasutatavus. EOS R10 on varustatud ka panoraamrežiimiga, mis seob kaamerasiseselt rea kaadreid, mis on jäädvustatud kaamerat vertikaalselt või horisontaalselt pöörates – see võimaldas Martinil „jäädvustada rohkem ümbritsevat ala ja pakkuda tõeliselt laia vaatenurka“.

Trükikõlbulikud tulemused

Kolm madalas vees postidel seisvat kalameest ootavad hämaruses kannatlikult saaki ning nende ees loojub päike. Pildistanud fotograaf Martin Bissig kaameraga Canon EOS R10.

Kompaktsel, kergel ja vaiksel Canoni objektiivil RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM on erinevate reisifotode jäädvustamiseks mitmekülgne suumivahemik, mis on täiskaadrilisel kaameral võrdne 29–240 mm-ga. Pildistatud Canoni kaameraga EOS R10 ja Canoni objektiiviga RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM: 150 mm (240 mm), 1/250 s, f/6.3 ja ISO200. © Martin Bissig

Suurte pruunide silmadega noor poiss vaatab otse kaamerasse. Tema selja tagant paistab hägustatult oranži rüüd kandev isik. Pildistanud fotograaf Martin Bissig kaameraga Canon EOS R10.

EOS R10 täiustatud iseteravustamine kasutab inimeste veelgi täpsemaks jälgimiseks silma tuvastamise iseteravustamist. „Kasutasin Sri Lankal sageli loomade ja inimeste tuvastamise iseteravustamise režiime,“ räägib Martin. „Need on hämmastavalt täpsed ja kiired ning aitasid mul jäädvustada kena kaadri, kui mul polnud seadistamiseks palju aega.“ Pildistatud Canoni kaameraga EOS R10 ja Canoni objektiiviga RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM: 76 mm (122 mm), 1/160 s, f/6.3 ja ISO500. © Martin Bissig

Kaalu ja ruumi arvesse võttes võib nutitelefoniga pildistamine tunduda mõistliku valikuna, kuid Martin arvab teisiti. „Kasutan oma nutitelefoni hetkepiltide tegemiseks, kuid kaameraga pildistamise kogemus on hoopis teistsugune,“ ütleb ta. „Sri Lankal Canoni objektiiviga RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pildistamine andis mulle võimaluse jäädvustada kaadreid, mida ma nutitelefoniga ei oleks proovinud, näiteks kalurite pildistamine kaldalt, millele aitas veelgi kaasa APS-C- või kärpimissensor, mis suurendas maksimaalset ulatust 240 mm-ni (täiskaadrilise ekvivalent) ning RAW-formaadis pildistamine tähendas, et mul oli järeltöötluseks rohkem võimalusi.“

Isegi kui Martin ei kavatse oma pilte ajakirjas avaldada, tahab ta siiski, et need oleksid piisavalt head, et need enda jaoks välja trükkida. „Telefoniga jäädvustatud pildid võivad telefoniekraanil head välja näha, kuid niipea, kui soovite neid välja printida või fotoraamatu luua, osutuvad need väga piiratuks,“ ütleb ta. 

Sama võib öelda ka video kohta; EOS R10-l on funktsioone, mis pakub videograafide jaoks telefoniga võrreldes atraktiivseid uusi võimalusi. Vertikaalse video tugi ja Wi-Fi-ühenduvus on sisse-ehitatud, mis muudab selle ideaalseks vahendiks kvaliteetsete sotsiaalmeediapostituste jagamiseks ning suure kaadrisagedusega salvestamine (60 kaadrit/s 4K ja 120 kaadrit/s 1080p) annab teile järeltöötlust tehes suurema kontrolli.


Martini jaoks on ta alati vaimsusega kohal ja õpib midagi uut, kui kaamerat käes hoiab. Sri Lanka reis andis talle suurepärase võimaluse oskuste lihvimiseks, kuid teile võib samu võimalusi pakkuda ka jalutuskäik kohalikus pargis või rannakülastus. Kui soovite oma fotograafiaoskusi arendada, võtke eeskuju Martinist: leidke subjekt, mis teile huvi pakub, valige komplekt, mis teid tagasi ei hoiaks ja asuge pildistama.



Autor: Matthew Bowen

Seotud tooted

Seotud artiklid