REISIFOTOGRAAFIA

48 tundi Sevillas kaameraga EOS R10

Alates toidust kuni flamenkotantsijateni – lugege, kuidas reisiblogija Diana Millos Canoni kaamera EOS R10 abil Hispaania linna võlusid jäädvustas.
Suvekleidis ja kübaraga naine hoidmas enda näo ees Canoni kaamerat EOS R10 ning vaatamas läbi pildinäidiku detailirohket Hispaania arhitektuuri.

Reisisisulooja Diana Millos soovitas puhkuse sihtkoha uues valguses nägemiseks äratuse varasemaks seadistada. „Päikesetõus on minu lemmikaeg linna avastamiseks ja fotode tegemiseks,“ selgitas ta. „Siis on vähem inimesi ja valgus pehmem. See on maagiline aeg.“

Diana on päikesetõusu jäädvustanud üle kogu maailma, kasutades Canoni kaamerat EOS 80D (mille järeltulijaks on Canon EOS 90D) ja EOS 7D Mark II. Ta on oma tegevusega kogunud Instagramis rohkem kui 135 000 jälgijat ja ta on külastanud paljusid erinevaid sihtkohti, alustades Indiast, Mehhikost ja Vietnamist kuni Rumeenia, Gruusia ja Itaaliani.

Oma hiljutisel nädalalõpureisil kodumaale Hispaaniasse sai ta proovida uut reisikaaslast: Canon EOS R10. EOS R10 on üks kahest EOS R süsteemi peeglita kaamerast (teine on EOS R7), mis on varustatud uuendusliku APS-C sensoriga. Kaamera EOS R10 vapustav 24,2-megapiksliline eraldusvõime, kompaktne disain (vaid 429 g) ning loomingulised fotograafia- ja videofunktsioonid teevad sellest ideaalse valiku reisifännidele, kes soovivad oma lugu ainulaadsel ja innovaatilisel viisil rääkida.

Diana võttis kaamera EOS R10 kaasa 48-tunnisele reisile Andaluusia pealinna Sevillasse. Arhitektuurifotograafia on üks Diana lemmikuid ja oma reisi ajal külastas ta linna ikoonilisi maamärke, sh España väljakut, Giralda torni (Sevilla katedraali kellatorn) ja Metropol Parasoli (maailma üht suurimat puitstruktuuri).

Foto Canoni kaamerast EOS R10, mis on asetatud värvitud samba jalamile.

„Ma ärkasin iga päev enne päikesetõusu, et parima valgusega pildistada,“ rääkis Diana. „Hoolimata veebruarist oli ilm väga suvine. Sevilla on väga kaunis linn.“

„Ma kasutasin Canoni kaamerat EOS R10 erinevates olukordades – flamenkotantsijate jäädvustamisest sõudjateni. See võimaldas mul proovida nii kaamera automaatteravustamist, kiiret sarivõtterežiimi kui ka videovalikuid.“

Lisaks sellele, et see oli Diana esimene kord Sevillat jäädvustada, oli see ka tema esimene kord peeglita kaamerat kasutada. „EOS R10 kasutamine oli väga kerge,“ rääkis ta. „Kaamera peal olevad nupud olid veidi teistsugused, aga neid oli väga lihtne kasutada.“

Diana kasutuses oli ka kaks uut RF-S suumobjektiivi, mis on loodud APS-C EOS R süsteemi jaoks ja mis mõlemad pakuvad vapustavat pildikvaliteeti. Väike ja üsna diskreetne Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM on varustatud 18–45 mm fookuskaugusega, mis sobib erinevate reisistsenaariumite jäädvustamiseks. Mitmekülgne RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pakub lähivõttevõimekust, telefotoulatust ja 18–150 mm fookuskaugusega suurt suumi. Mõlemal objektiivil on ka pildistabilisaator.

Eraldusvõime ja kiirus, mis sobib tegevuse jäädvustamiseks

Kollases kleidis naine seismas kauni võlvkäigu all, mille ees on kitsas ja pikk veekogu, kust paistab naise peegeldus.

Arhitektuur on üks Diana lemmiksubjekte. „Arhitektuur aitab koha lugu rääkida,“ rääkis ta. „Püüan leida pildistamiseks alati värvilisi või detailirohkeid kohti.“ Pildistatud Canoni kaameraga EOS R10 ja Canoni objektiiviga RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM: 35 mm, 1/2000 s, f/5.6 ja ISO12800.

Kollases kleidis naine jalutamas mööda palmipuudega ääristatud tänavat; taustal on näha kivist torni.

Diana eelistab töötada kiiresti töötavate kaameratega. „Mulle meeldib kasutada kiiret sarivõtterežiimi, et ma saaksin rohkemate piltide vahel valida,“ rääkis ta. EOS R10 suudab elektroonilise katikuga jäädvustada kuni 23 kaadrit/s ja mehaanilise katikuga kuni 15 kaadrit/s 1 . Pildistatud Canoni kaameraga EOS R10 ja Canoni objektiiviga RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM: 18mm, 1/1000 s, f/5,6 ja ISO100.

Esimene peatus oli España väljak – maamärgist hoone, kus saab näha erinevaid arhitektuuristiile. „Seal võib näha nii Araabia kui ka Ibeeria arhitektuuri mõju,“ rääkis Diana. „Need, kes mind sotsiaalmeedias jälgivad, teavad, et enamasti teen ma endast lainurkvõtte, kus hoone jääb minu selja taha. Seepärast kasutasin ma koos kaameraga EOS R10 objektiivi RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, kuid vahepeal proovisin ma ka objektiivi RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, millega sain ma väljakul olevatest plaatidest ilusaid lähivõtteid teha.“

Seejärel keskendus Diana flamenkotantsijate jäädvustamisele. Selleks rakendas ta kaamera EOS R10 täiustatud automaatteravustamist, mis kasutab inimeste jälgimiseks silma automaatteravustamist, ja kaamera kiiret 15 kaadrit/s sarivõttekiirust, mis on võimalik tänu kaamera mehaanilisele katikule1.

Kaks traditsioonilises riietuses flamenkotantsijat, kes poseerivad siseõues, käed üles tõstetud.

„Kuigi tantsijad keerlesid pidevalt ringi, suutis kaamera fookust hoida isegi kiirete sarivõtete ajal, mis oli vapustav,“ rääkis Diana. „Osade piltide tegemiseks kasutasin ma aeglasemat säriaega, mis hägustas veidi tüdrukute kleitide nurkasid ja aitas tekitada liikumise mulje. Mulle meeldib, kuidas see kõike fookuses hoiab.“

Diana ütles, et elektrooniline pildinäidik oli suureks abiks, et veenduda piltide teravuses. „Pildinäidiku kaudu saab jälgida ka näo- ja silmatuvastuse tööd ning olla kindel, mis jääb fookusesse ja mis mitte.“

Elektrooniline pildinäidik on kasulik ka siis, kui pildistate päikeselisel päeval, kuna selle kaudu saate kontrollida säritust ja teha muudatusi enne nupule vajutamist. Kaamera seadete efekti nägemise võimalus on eriti hea vähem kogenenud fotograafide jaoks, kuna see muudab pildistamise intuitiivsemaks.

Detailirohked toidupildid

Salatikauss, mis on täidetud riivitud porgandi, keedetud munaveerandike, viilutatud punase kapsa, seente ja maisiga.

Diana proovis kaamera EOS R10 kaamerasisest teravustamise kahveldamise ja sügavuse kompositsiooni funktsioone, mis võimaldas tal toidust lähivõtteid teha ja terava fookuse tagada. Rakendus Canon Photo Companion on kasulik vahend uue kaamera esmakordsel kasutamisel, kuna see selgitab kõiki funktsioone ja juhtnuppe. Pildistatud Canoni kaameraga EOS R10 ja Canoni objektiiviga RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM: 35 mm, 1/2000 s, f/5 ja ISO1600.

Lähivõte maasikast.

„Jäädvustasin marja Canoni objektiiviga RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, kasutades keskteravustamisega makrofunktsiooni,“ selgitas Diana. „Mulle tõesti meeldis niivõrd lähedale liikuda ja kõiki tekstuure jäädvustada,“ rääkis ta. Pildistatud Canoni kaameraga EOS R10 ja Canoni objektiiviga RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM: 35 mm, 1/200 s, f/10 ja ISO400.

Lisaks distinktiivsele arhitektuurile on Diana reisikirjeldustes olulise osa ka kohalikul toidul. „Mulle väga meeldib värvidega töötada ja tihtipeale on värvid just toiduga seotud,“ selgitas ta. „Toit on osa kultuurist ja sihtkoha olemuse tabamiseks on oluline ka seda jäädvustada.“

Diana kasutas tapabaaris ja kohalikul turul lähivõtete tegemiseks kaamerat EOS R10. „Tahtsin jäädvustada toiduainete värve ja tekstuure,“ rääkis ka, „mistõttu kasutasin ma objektiivi RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM keskteravustamisega makrofunktsiooni.“

Käsitsi teravustamise ja makrofunktsiooniga katsetamine võimaldas Dianal subjektidele veelgi lähemale minna ja igat detaili jäädvustada – 35 mm fookuskaugus tagab 0,59-kordse suurenduse.

Diana proovis ka kaamerasisest teravustamise kahveldamise ja sügavuse kompositsiooni funktsioone. „Ma ei ole seda kunagi varem kasutanud, kuid mulle tõesti meeldis ühe nupuvajutusega mitu järjestikust võtet jäädvustada ja seejärel need üheks teravaks pildiks koondada. Kaamera salvestab ka eraldi fotod, kus on fookuses kaadri erinevad osad. Mulle tõesti meeldis see funktsioon.“

Linnamaastikud ja huvitavad nurgad

Panoraamvõte Sevilla linnasiluetist.

Diana kasutas Canoni kaamera EOS R10 panoraamvõtterežiimi, mis ühendab kaameras Sevilla linnasiluetist tehtud järjestikused pildid. Sellise tulemuse saavutamiseks tuleb kaamerat liigutada vertikaalselt või horisontaalselt. Pildistatud Canoni kaameraga EOS R10 ja Canoni objektiiviga RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM: 45mm, 1/500 s, f/7,1 ja ISO100.

Teisel linnapäeval läks Diana vaatama Metropol Parasoli, mida tuntakse inkarnatsiooni seente nime all. „Sealt avaneb suurepärane vaade Sevillale, linnahoonetele ja katustele,“ rääkis ta. Kuna modernne puitstruktuur aitab rõhutada traditsioonilist arhitektuuri, oli Diana kindel, et seal õnnestub põnevaid pilte teha.

Õhulises kollases kleidis naine kükitamas, et muuta Canoni kaamera EOS R10 asendit väikesel statiivil.

Kaamerat EOS R10 saab kontrollida juhtmevabalt nutitelefoni kaudu, milles on rakendus Canon Camera Connect, või Canoni juhtmevaba kaugjuhtimispuldi BR-E1 abil.

Kollases kleidis naine poseerimas kurvilisel kõnniteel.

Diana kasutab reisipiltide jaoks inspiratsiooni leidmiseks sotsiaalmeediat, kuid ta püüab alati leida loomingulisi nurki, mida varem kasutatud ei ole. „Kõige rohkem meeldib mulle käia kohtades, mis tunduvad veidi suvalised, ja proovida seal pildistada,“ rääkis ta. Pildistatud Canoni kaameraga EOS R10 ja Canoni objektiiviga RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM: 18mm, 1/500 s, f/5,6 ja ISO100.

Enda pildistamiseks kasutab Diana tavaliselt väikest statiivi ja selle reisi jaoks võttis ta kaasa Canoni kompaktse käsistatiivi HG-100TBR. „Kuna see on lühike statiiv, oli EOS R10 maale väga lähedal, kuid muudetava nurgaga puuteekraan võimaldas mul pilti siiski jälgida – samamoodi nagu kaameraga EOS 80D,“ rääkis ta.

Videovõimekus hübriidpildistajatele

Canoni kaamera EOS R10 tagakülg, kus on näha kaamera videovalikuid.

Kaameral EOS R10 on video digitaalne pildistabilisaator, mida saab rakendada kõndimise ajal või käest hoides tehtava jäädvustuse stabiliseerimiseks.

Parimad reisikaamerad peavad olema ka võimekad hübriidid ja EOS R10 ei ole mingi erand. Võimsate videofunktsioonidega varustatud kaamera suudab salvestada kauem kui 30 minutit, võimaldades teil jäädvustada oma reisimälestusi selge 4K 60p, 4K 30p (6K ülediskreetimisega) ja täis-HD kvaliteedis. Lisaks kõigele on see üks parimaid videoblogimise kaameraid kogu Canoni valikus

4K UHD 60/50 kaadrit/s on ideaalne teravselgete tegevusklippide filmimiseks ja Diana kasutas seda videovõimekust jõe peal sõitvate sõudjate jäädvustamiseks. Sellise kiirusega jäädvustamisel kärbitakse pilti2, mis võib olla eeliseks, kui jäädvustate eemal olevaid subjekte ja tahate, et need kaadris suuremad paistaksid.

Kui valite täis-HD video, toetab EOS R10 suure kaadrisagedusega jäädvustamist, tänu millele saate teha ülisujuvat aegluubis videot kiirusel 120/100 kaadrit/s. „Ühe video jaoks jälgisin ma sõudjaid ja mul õnnestus pildile saada ka pardipere,“ rääkis Diana. „See paistab aegluubis väga ägedana.“

Alates vapustavast arhitektuurist ja keerlevatest flamenkotantsijatest kuni värviliste ja maitsvate toidufotodeni – Canon EOS R10 pakub sisuloojatele veelgi suuremat vabadust loominguliste jäädvustuste tegemiseks. Canoni EOS R süsteemi kaamerate hüvedega varustatud kaamera on suurepärane valik vlogijatele ja blogijatele, nagu Diana, kes on harjunud kasutama digipeegelkaamerat ning kes soovivad kompaktset, kiiret ja taskukohast mudelit. „Just seda ma EOS R10 juures armastangi,“ lisas Diana. „See on väike ja kerge, kuid samas väga võimas.“

Autor: Marcus Hawkins

  1. Sarivõttekiirus võib tingimustest olenevalt varieeruda; täpsemat infot vaadake toote tehnilistest andmetest.
  2. 4K 60p pildistamisrežiim, mis on kärbitud kuni 64 protsendini horisontaalsest alast.

Seotud tooted

Seotud artiklid

  • REISIMINE

    Täiuslik reisikaaslane

    Professionaalne fotograaf Martin Bissig reisib koos EOS R10-ga Sri Lankale.

  • REISIFOTOGRAAFIA

    10 nõuannet reisifotode jäädvustamiseks

    Fotograaf ja blogija Diana Millos jagab oma parimaid nippe vapustavate reisifotode jäädvustamiseks.

  • REISIFOTOGRAAFIA

    Parimad kaamerad ja objektiivid reisimiseks

    Olenemata sellest, kas avastate linnatänavaid, karget eraldatud maastikku või lendate hoopis maailma teise otsa, tasub reisida võimalikult kergete pagasiga. Siin on kõige parem Canoni varustus kogemuste jäädvustamiseks, ilma eelarvet lõhki ajamata.

  • FOTOGRAAFIA

    EOS R50 või EOS R10

    Võrdleme kahe EOS R süsteemi APS-C kaamera põhifunktsioone ja disaini.