TÄNAVAFOTOGRAAFIA

Tänavaportreede jäädvustamine

Fotograaf Kym Moseley selgitas, kui oluline on võõraste pildistamisel eeltöö, professionaalsus ja printimisvõimalus.
Ülevalt alla tehtud foto puitlauale asetatud nutitelefonist, kust paistab Canoni rakendus SELPHY Photo Layout, valgest Canoni printerist SELPHY Square QX10, paberipakist ja mitmest prinditud portreefotost.

Tänaval kohatud inimeste jäädvustamine võib tunduda heidutava ülesandena, aga see ei pea nii olema. Nii väidab TikToki staar ja fotograaf/videograaf Kym Moseley, kes on sotsiaalmeediaplatvormil kogunud rohkem kui 180 000 jälgijat.

Kym on tänavaportreedega väga hästi tuttav. Tegelikult on võõrastele inimestele lähenemine ja nendest portreefotode tegemine just see, mis tema edukusele kaasa aitas. Kuigi osad inimesed on liiga tagasihoidlikud, et lasta endast pilti teha, tunnevad teised selle üle suurt rõõmu ja poseerivad hea meelega – eriti seetõttu, et Kym lubab nendega ka lõpptulemust jagada.

Selles artiklis räägib Kym, kes kasutab pildistamiseks Canoni kaamerat EOS R6, kuidas ta leidis endas kindluse võõrastele lähenemiseks. Lisaks jagab ta, millist rõõmu võivad tuua ootamatud olukorrad ja aus tagasiside. Kym näitab ka, kuidas saab Canoni printeriga SELPHY Square QX10 sammukese võrra kaugemale minna. Selle asemel, et näidata oma fotot kaamera LCD-ekraanilt, saate inimestele hoopis päris väljatrükki anda.

Varustus ja seaded

Foto Canoni kaamerast EOS R6, mis on asetatud värviplekkidega anumale.

TikToki staar Kym Moseley kasutab tänavaportreede jäädvustamiseks Canoni kaamerat EOS R6 ning suum- ja fiksobjektiive, sh Canoni objektiive RF 70-200mm F2.8L IS USM ja RF 16mm F2.8 STM. „Jääda heast pildist ilma ainult sellepärast, et sul ei ole õiget varustust, oleks liialt valus,“ rääkis ta.

Fotograafidele, kes soovivad kergemalt reisida, soovitab Kym oma lemmikobjektiive, nagu Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM ja Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM.

Kym pildistab Canoni kaameraga EOS R6, mis pakub 4K võimekust, kiiret säriaega ja suurepärast automaatteravustamist – ülioluline portreefotograafia jaoks. Portreede puhul meeldib Kymile subjekti esile tõstmiseks tausta hägustada.

„Objektiivist olenemata valin ma alati kõige madalama väljasügavuse ja seejärel seadistan ma kõik ülejäänu,“ selgitas ta. „Ava seadistan ma alati f/2.8 või f/1.8 juurde, olenemata objektiivist. Järgmisena tuleb ISO, mille ma püüan seadistada väärtusele 100, ja siis säriaeg. Ereda päikesevalguse käes kasutan ma tõenäoliselt 1/2000 s säriaega (ISO100 ja f/2.8) ja kui olud lähevad pimedaks, aeglustan ma seda.“

Viimase asjana leiab Kymi varustuse seast Canoni kompaktse printeri SELPHY Square QX10, millega saab jäädvustada, printida ja jagada ka liikumise pealt.

Subjektide valimine

Foto pingil istuvast valge hoolitsetud habemega mehest, kes kannab nahkjakki, värvilisi prille ja tviidist mütsi.

Kui Kym mehele prinditud foto andis, vastas too: „Hästi. Väga kena!“. See meeldis Kymile. „Selle mehe puhul köitsid mind tema habe ja müts,“ rääkis ta. „Ta nägi nii müstiline välja ja tundus, et tal on palju lugusid rääkida. Mulle meeldiks see foto ka mustvalgena.“ Canoni rakendus SELPHY Photo Layout võimaldab muuta foto enne printimist mustvalgeks. Pildistatud Canoni kaameraga EOS R6: 51 mm, 1/250 s, f/2.8 ja ISO1250. © Kym Moseley

Foto kaamerasse vaatavast valgete pikkade juustega naisest, kes kannab mustade töörõivaste peal punast kuube ja seisab musta raudvärava kõrval.

Kym mäletab, et esmalt märkas ta naise tööriideid; seejärel jälgis ta teda sõbraga juttu ajamas. „Ta tundus väga jutukas ja elevil,“ selgitas ta. „Tema reageering minu lähenemisele oli huvitav – oli näha, et ta ei tundnud ennast tööriiete pärast pildistamise suhtes väga enesekindlalt.“ Pildistatud Canoni kaameraga EOS R6: 40 mm, 1/320 s, f/2.8 ja ISO1250. © Kym Moseley

Kui kõnnite kesklinna, märkate kindlasti, et seal on lõputult pildistamisvõimalusi. Edasine sõltub ainult teist – subjekti valimine on ülimalt subjektiivne.

Kym otsib tavaliselt inimesi, kes paistavad nagu nad jääksid ühel hetkel seisma. „Kiirustavad või kõrvaklappidega inimesed seda tavaliselt ei tee,“ selgitas ta. „Ma ei taha inimesi häirida.

Alguses proovisin ma kõiki pildistada, aga aja jooksul õppisin ma märkama seda, mida inimesed enne seisma jäämist teevad,“ jätkas ta. „Teine asi, mida ma otsin, on mingisugune unikaalne füüsiline omadus. Inimene peab teistest eristuma. Näiteks märkasin ma punase afrosoenguga valgenahalist meest, kes hakkas jõudma tumerohelise puuni. Ma lihtsalt pidin teda pildistama. Teadsin, et puu tumeroheline ja juuste punane värv annavad imelise kontrasti ja mul oli õigus – see video kogus umbes 300 000 vaatamist.“

Kõige olulisem on, et leiaksite midagi, mis teile meeldib. Kymi jaoks ei tähenda see „konventsionaalset ilu, vaid midagi, mis tekitab erilise tunde“.

Võõrastele lähenemine

Foto mustrilise jaki ja krunni pandud tumedate juustega mehest, kes hoiab oma käsi jakitaskus ja kelle pea on küljele keeratud.

Kym otsib pidevalt portreevõimalusi. „Mulle väga meeldisid selle mehe jakk ja tema juuksed,“ rääkis ta. „Tundus, et ta ootab kedagi ja ei hakka kuskile kiirustama, mistõttu oli mul kerge temale läheneda.“ Pildistatud Canoni kaameraga EOS R6: 70 mm, 1/400 s, f/2.8 ja ISO500. © Kym Moseley

Foto kaamerasse naeratavast pikkade pruunide juustega noorest naisest, kes kannab seljas rasket jakki ja kaela ümber suuri kõrvaklappe.

„Mind paelus tüdruku olek,“ rääkis Kym. „Ta tundus olevat avatud, aga samas ka tagasihoidlik, ning see tõmbas mind tema poole. Tahtsin teda häbelikkuse kammitsaist välja tuua.“ Pildistatud Canoni kaameraga EOS R6: 67 mm, 1/320 s, f/2.8 ja ISO1250. © Kym Moseley

Kym soovitab enne võõrastele lähenemist ennast ette valmistada, kinnitades endale järgmist: „See on raske ainult sinule endale. Keegi ei arva, et see, mida sa teed, on imelik.“

Pärast potentsiaalse subjekti leidmist tutvustab ta ennast inimesele järgmiselt: „Tere! Ma töötan ühe projekti kallal, kus ma pildistan erinevaid inimesi. Kas teil on paar minutit aega kiire portree tegemiseks?“

„Need laused mõjuvad inimestele rahustavalt ja tekitab neis piisavalt huvi, et teile vastu tulla,“ selgitas ta. „Kui lähenete kellelegi ja hakkate närviliselt puterdama, muutuvad nad kannatamatuks ja kõnnivad minema. Kui olete pigem uje, tuleb alguses lihtsalt vastupidist teeselda. Seda tegin ka mina ja aja jooksul olen ma palju enesekindlamaks muutunud. Inimestega rääkimine on muutunud tunduvalt lihtsamaks. Kui subjekt on kahtleval seisukohal, saate talle öelda, et panete lõpptulemuse talle meili peale,“ lisas ta.

Subjektidega suhtlemine

Ülevalt alla tehtud foto puitlauale asetatud nutitelefonist, kust paistab rakendus SELPHY Photo Layout, ja prinditud portreefotost.

Canoni rakendus SELPHY Photo Layout ühildub Canoni kompaktsete printeriga SELPHY Square QX10 ja SELPHY CP1300 ning võimaldab teil otse nutitelefonist printida. See pakub ka erinevaid küljenduse valikuid, et saaksite samale paberile rohkem kui ühe portree lisada.

Mõned tänavafotograafid suunavad oma subjekte pildistamise ajal, aga teised eelistavad loomulikumat lähenemist. Kym annab nõu väga minimaalselt. „Ma püüan juhendamist minimeerida, kuna ma ei taha kellegi aega niisama viita,“ rääkis Kym. „Annan küll veidi tagasisidet, aga mitte midagi konkreetset. Näiteks võin ma öelda, et proovime midagi muud, aga ma ei ütle kunagi, et inimene paneks oma käe teise kohta või muud sellist. Tavaliselt lasen ma inimesel ühest punktist teise kõndida ja seejärel kasutav sarivõtterežiimi või panen ühe käe rusikasse ja lasen neil sellele järgida. Nii saan ma inimese pead suunata nii, et ma ei pea teda füüsiliselt suunama. Õppisin seda pulmafotode tegemise käigus.“

Subjektile jäetud esmamulje on ülimalt oluline ja see võib isegi tööpakkumisi kaasa tuua. Kym mäletab ühte korda, kuidas pärast pildistamist inimene talle tööd pakkus. „Peatasin kord ühe mehe, kes kandis imelist ülikonda. Tuli välja, et talle kuulus õmblusettevõte ja tal oli vaja videograafi. Ta küsis minult kontaktandmeid, kuna talle meeldis, kuidas ma temaga pildistamise ajal suhtlesin.“

Fotode printimine ja jagamine

Foto puitpinnale asetatud printerist SELPHY Square QX10, kust paistab pooleldi prinditud foto.

Kompaktne Canon SELPHY Square QX10 on varustatud mugava USB-laadijaga ning see suudab printida kauakestvaid ja rikkalike värvidega 68 × 68 mm väljatrükke.

Foto käest, mis hoiab pisikest portreefotot noorest mustrilise jakiga mehest, kelle pea on külje peale pööratud.

Ühe laadimisega saab printida 20 lehte, nii et kui subjekt ei jää esimesega rahule, saate alati uuesti proovida. „Kui ma näen, et inimesele pilt ei meeldi, siis pakun ma välja võimaluse uue teha,“ rääkis Kym.

Pärast foto tegemist ei tea kunagi, kuidas subjekt ennast tunda võib. Kym on saanud nii positiivset kui ka negatiivset tagasisidet. „Kõigepealt näitan ma kaamera ekraanilt lõpptulemust ja seejärel pakun, et võin selle neile ka saata,“ rääkis ta. „Muidugi küsin ma ka tagasisidet. Ma hindan seda väga.“

Canoni printer SELPHY Square QX10 on Kymi töö veelgi lihtsamaks muutnud, kuna nii saab ta inimesele kohe pärast pildistamist midagi kaasa anda. „SELPHY Square QX10 töötab väga kiiresti, arvestades sellega, et see peab pildi välja printima,“ rääkis ta.

Kym edastab foto kaamerast EOS R6 nutitelefoni, kasutades kaamerasse sisseehitatud Wi-Fi-t, ja seejärel laadib selle printimiseks rakendusse SELPHY Photo Layout app. „Kogu protsess võtab aega umbes 60 sekundit,“ ütles ta. „See on lihtsalt suurepärane – ma saan printida kvaliteetset pilti ilma kaabliteta ja kontorisse minemata. Lisaks ei pea ma kokku leppima, kuidas pilti hiljem subjektini toimetada, vaid saan selle kohe üle anda,“ rääkis ta.

Loodetavasti on Kymi nõuanded süstinud teisse piisavalt enesekindlust, et lähete ka ise tänavaportreesid tegema. Te ei tea kunagi, milleks te võimeline olete, kui ei ole seda proovinud! Ärge unustage lisada oma piltide juurde teemaviidet #FreeYourStory ja märkida kontot @canonemea.

Autor: Natalya Paul

Seotud tooted

Seotud artiklid

  • TÄNAVAFOTOGRAAFIA

    Tänavaportreede nõuanded

    Parimad nõuanded silmapaistvateks tänavaportreedeks profifotograafilt Julian Love’ilt.

  • MOEFOTOGRAAFIA

    Kuidas jäädvustada oma sõpru nagu supermodelle

    Londonis elav moe- ja ilufotograaf Jade Keshia Gordon jagab lugejatega kuut lihtsat nõuannet, kuidas luua stiilseid sotsiaalmeediapilte.

  • PORTREEFOTOGRAAFIA

    Ideaalne portreeobjektiiv

    Mida portreefotograafia jaoks objektiivi valides silmas pidada?

  • PORTREE

    Vähemuse portreteerimine koos tunnetega

    Mittebinaarne fotograaf Louis Painter räägib geikogukonna fotografeerimisest.