PEREFOTOGRAAFIA

Objektiivi taga: Helen Bartlett – kuidas fotograafiakirest karjäär sai

Helen Bartlett jagab oma fotograafiakarjääri lugu, räägib oma lemmikust varustusest ja annab nõu värsketele fotograafiahuvilistele.
Mustvalge foto beebist, kes katsub raamatut.

Helen Bartlett alustas laste pildistamist juba teismelisena tema emale kuuluvas Londoni lõunaosas asuvas lastehoius. Tema professionaalne karjäär sai tõuke 2003. aastal ja tänaseks on ta üks Ühendkuningriiki kuulsamaid pereportreefotograafe. Tema mustvalgete piltide juures on kasutatud ainult olemasolevat valgust ja need peegeldavad pereelu emotsionaalset spektrit. Me võtsime temaga ühendust ja uurisime, milliste väljakutsetega ta oma karjääris rinda pistma pidanud on.

Millal sa hakkasid fotograafia vastu huvi tundma?

Minu isa oli väga suur fotograafiahuviline, mistõttu oli meil kodus ka pimik. Minul ja minu vendadel oli kõigil oma kaamera, millega jäädvustasime palju mustvalgeid pilte ja seejärel ilmutasime neid ise. Samal ajal pidas ema meie kodus lastehoidu. Teismeeas hakkasin ma taskuraha teenimiseks sealsetest lastest pilte tegema ja fotosid vanematele müüma. Pildistamist jätkasin ka oma ülikooliõpingute ajal, kuna fotograafiks saamine oli alati minu unistuseks olnud. Arvasin siiski, et see jääb vaid unistuseks ning karjääri teha tuleb mõnel muul alal.

Mustvalge foto naervast lapsest, kes mängib mullidega.

Laste pildistamisel püüab Helen alati tuua fotodele pisut lõbusust, kuna see muudab pildi palju loomulikumaks. Pildistatud Canoni kaameraga EOS R5 ja Canoni objektiiviga RF 85mm F1.2L USM DS: 1/2000 s, f/1.2 ja ISO320. © Helen Bartlett

Kuidas sai fotograafiast sinu karjäär?

Pärast seda, kui ma olin paari töökohta proovinud ja ikka fotograafia peale mõtlesin, laenas vanem vend mulle natuke raha, et ma saaksin asutada lastefotograafiale suunatud ettevõtte. Kõik juhtus lihtsalt kuidagi õigel ajal. Kuna digitaalsed fotokaamerad muutusid järjest taskukohasemaks, ostsin endale Canon EOS 10D, arvuti ja elasin nii kaua oma vanemate juures, kuni jalad alla sain.

Millised väljakutsed sind ees ootasid?

Peamised väljakutsed olid samad, mis ka praegusel ajal fotograafe tabavad. Nimelt klientide leidmine. Sa võid ju teha imelisi pilte, aga kui inimesed sinust midagi ei tea, on klientide saamine väga raske. Lisaks võtavad lastega töötamise õppimine ja vastava kogemuse saamine omajagu aega. Ma mäletan, kuidas ma ühel vihmasel päeval meie keldrikorrusel nelja väikest poissi pildistasin ja mõtlesin, kuidas selline töö võiks päris huvitav ja põnev olla. Mida kauem sa lastega töötad, seda suuremaks muutub ka kogemuste pagas. Lisaks tekib oskus kõigi asjaosaliste head tuju üleval hoida.

Mustvalge foto beebi küljeprofiilist.

Eriotstarbeline makroobjektiiv võimaldab teil fokusseerida palju lähemale kui tavaline objektiiv, mis on ideaalne vastsündinute ja beebide jäädvustamiseks. Pildistatud Canoni kaameraga EOS-1D X Mark II ja Canoni objektiiviga EF 100mm f/2.8L Macro IS USM: 1/500 s, f/2.8 and ISO1000. © Helen Bartlett

Mustvalge foto väikesest lapsest, kes istub isa õlgadel.

Kui julgustate vanemaid pildistamisest aktiivselt osa võtta, aitab see teie subjektidel lõõgastuda ja teil on kergem momentvõtteid pildile saada. Pildistatud Canoni kaameraga EOS R ja Canoni objektiiviga RF 50mm F1.2L USM: 1/1000 s, f/2 ja ISO400. © Helen Bartlett

Millist nõu sa püüdlikele professionaalsetele fotograafidele annaksid?

Üks asi, mida tuleks kindlasti meeles pidada, on see, et fotograafiaga ei kaasne kiiret rikastumist. Tegemist on raske tööga, mistõttu tuleb enne päevatööst loobumist arvestada, et asjad ei juhtu üleöö. Lisaks on oluline hästi palju õppida. Internetist leiab väga palju praktilisi nõuandeid ja tehnikaid. Kuid kõige olulisem on siiski harjutamine. Mitte miski ei saa asendada kaamera kättevõtmist ja piltide tegemist. Enne tellimustööde võtmist saab kaamera ette panna ka oma sõpru või perekonda. Enda stiil tekib samuti läbi pideva töö ja pildistamise.

Mustvalge foto metsastseenist, kus on näha murdunud puuoksal seisva lapse siluett.

Varjude lisamine tekitab teatud meeleolu ja kujundab pildi atmosfääri. Pildistatud Canoni kaameraga EOS R5 ja Canoni objektiiviga RF 50mm F1.2L USM: 1/400 s, f/1.8 ja ISO800. © Helen Bartlett

Millist komplekti sa praegu kasutad?

Hetkel kasutan kahte kaamerasüsteemi ja soov on hakata kasutama peeglita kaamerat. Mul on ikka veel kasutusel armastatud Canoni kaamera EOS-1D X Mark II, mida ma kasutan koos Canoni objektiividega EF 85mm f/1.4L IS USM, EF 35mm f/1.4L II USM ja EF 24-70mm f/2.8L II USM. Lapsed liiguvad väga kiiresti, mistõttu tuleb EOS-1 D X-seeria vapustav automaatteravustamine ja kvaliteetne konstruktsioon kindlasti kasuks. Te ei tea kunagi, millega teil rinda pista tuleb – liiva, mullivedeliku või suurte pehmete mänguasjadega.

2020. aastal lisasin oma varustusse Canoni kaamera EOS R5, mis on suurepärane. Ma tõesti naudin näo ja silma jälgimist, muudetava nurgaga puuteekraani ja 5940 automaatteravustamispunkti, mis võimaldavad mul luua klientidele uusi ja põnevaid kompositsioone. Ma kasutan seda koos suurepärase Canoni objektiiviga RF 50mm F1.2L USM, mille ma võtaksin endaga kaasa ka siis, kui peaksin minema üksikule saarele. Lisaks kasutan ma Canoni äärmiselt mitmekülgset objektiivi RF 35mm F1.8 Macro IS STM, mis meeldib mulle just selle makrofunktsiooni poolest. See on ideaalne objektiiv vastsündinute pildistamiseks. 2021. aastal plaanin lisada oma varustusse ka Canoni objektiivi RF 85mm F1.2L USM. Uute RF-objektiivide kvaliteet on lihtsalt vapustav.

Ma soovitan kõigil investeerida kiiresse fiksobjektiivi, kuna see võimaldab teil pildistada siseruumides ja kasutada loomulikku valgust. Lisaks pakub see võimalust õppima ava ja säriaegade kohta. Kvaliteetne ja taskukohane Canon EF 50mm f/1.8 STM on suurepärane fiksobjektiiv, millega katsetamist alustada. Neile, kes kasutavad Canoni täiskaadrilist peeglita kaamera süsteemi, sobib Canoni objektiiv RF 50mm F1.8 STM.

Seotud tooted

  • Peeglita kaamerad

    EOS R5

    Unustage kõik, mida teate peeglita kaameratest. Kaamera EOS R5 kompromissitu jõudlus viib teie fotod ja filmid täiesti uuele tasemele.
  • Digipeegelkaamerate objektiivid

    EF 50mm f/1.8 STM

    Soodne suure f/1.8 avaga STM-objektiiv, mis sobib igapäevaseks pildistamiseks, hämaras pildistamiseks ja portreefotode tegemiseks.
  • Standardne objektiiv

    RF 50mm F1.8 STM

    Kompaktne, kerge ja vaikne 50 mm RF-fiksobjektiiv, mis pakub suurt f/1.8 ava – ideaalne teie loomingulise visiooni rakendamiseks.
  • Seotud artiklid

  • PEREFOTOGRAAFIA

    11 nõuannet perefotode jäädvustamiseks

    Lugege Canoni saadiku Helen Bartletti nippe ja nõuandeid suurepäraste pereportreede jäädvustamiseks.

  • LOOMINGULINE PRINTIMINE

    Fotode väljapaneku peamised nõuanded

    Avastage, kuidas muuta oma kodu ilusate galeriistiilis perekonnapiltidega.

  • BEEBIDE FOTOGRAAFIA

    Beebide fotograafia nõuanded

    Muutke beebide fotograafia lõbusaks ja saavutage suurepäraseid tulemusi.

  • PEREFOTOGRAAFIA

    Paremad portreefotod

    5 lõbusat perefotograafia väljakutset koos blogija Katja Gaskelliga.