LEMMIKLOOMAFOTOGRAAFIA

Parimad näpunäiteid armsaks lemmikloomafotograafiaks

Asjatundlikult tehtud fotod võivad tõeliselt jäädvustada teie lemmiku iseloomu – olgu ta mänguline, uudishimulik, eemalviibiv või armastav. Siin külastab profifotograaf Cat Race loomade varjupaika kaasahaaravate piltide jäädvustamiseks ning annab loomaomanikele soovitusi, mida kodus katsetada.
Taksikoer seisab pallimere taga, mis on esiplaanil hägustatud. Pildistatud Canoni kaameraga EOS R6 ja Canoni objektiiviga EF 35mm f/1.4L IS II USM, autor Cat Race.

Fotograafid Cat ja Michael, kes juhivad ettevõtet CatsDog Photography, teevad koostööd, et jäädvustada meeldejäävaid pilte koertest, kassidest, küülikutest ja teistest loomadest. Cat on kaamera taga ja Michael tegutseb loomalausujana ning nad teevad koostööd seansside ja kompositsioonide planeerimisel.

Fotograafia võib mõjutada loomade adopteerimist, eriti selliste, kes on vähem fotogeenilised või kes ei jää fotodel nii loomulikud. Sel seansil läksid Cat ja Michael Inglismaal Prestonis asuvasse RSPCA loomade varjupaika, et pildistada kauneid portreesid ning aidata loomadel uued kodud leida.

Pildistamisel palusime Catil jagada näpunäiteid selle kohta, kuidas looma tõeline olemus pildile jäädvustada – alates õige komplekti ja kaamera sätete valimisest kuni nihelevate loomade jäädvustamiseni.

1. Võtke aega

Lemmikloomafotograaf Cat Race istub põrandal ja annab taksikoerale maiuseid.

Oluline on enne pildistama asumist looma tundma õppida ja neil oma kohaloluga harjuda lasta. See kehtib eriti ujedate loomade puhul nagu taksikoer Eva (pildil). „Püüdke enne pildistama asumist subjektiga väike trikk teha, paluge tal näiteks istuda ja andke maiust, kui ta seda teeb,“ soovitab lemmikloomafotograaf Cat Race. „Loom saab aru, et kui ta teeb seda, mida palutakse, saab ta preemiat ning seostab pildistamist lõbuga.“

Taksikoer vaatab otse kaamerasse. Koer on teravalt fokusseeritud ning taust on hägustatud. Pildistatud Canoni kaameraga EOS R6 ja Canoni objektiiviga EF 70-200mm f/2.8L IS II USM, autor Cat Race.

Canon EOS R6 elektroonilise katiku funktsioon võimaldab jäädvustada vaikselt, mis on eriti kasulik, kui pildistate nii kartlikke loomi nagu Eva. Pildistatud Canoni kaameraga EOS R6 ja Canoni objektiiviga EF 70-200mm f/2.8L IS II USM (mille järeltulijaks on Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM): 110 mm, 1/500 s, f/3.5 ja ISO1600. © CatsDog Photography

Mis tahes loomade pildistamine võib olla ettearvamatu, kuna see toimub sageli loomade tingimustel, kuid eriti siis, kui töötate päästetud loomadega. Cati arvates on oluline, et loom harjuks teie kohaloluga. Koos aja veetmine annab teile ka võimaluse välja mõelda, kuidas pildistada.

Alustuseks võite jäädvustada neid, kui nad magavad. Nii saate proovida erinevaid nurki ning määrangud paika sättida ega pea muretsema looma tähelepanu püüdmise pärast. Kui teie kaameral on vaikne päästik või vaikne režiim, võib olla hea mõte seda kasutada.

Kui olete valmis, proovige loomaga mängida või teda maiustega meelitada, et ta huvi säilitada, kuni mõned kaadrid jäädvustate. Kuid veenduge, et kaamera määrangud on õigesti kohandatud. „Mõned inimesed teevad hääli või kasutavad piiksuvaid mänguasju, enne kui valgustus ja kompositsioon on paika saadud. Loom jääb seda vaid paar korda kuulatama,“ selgitab Michael.

Kuid kannatlikkus on edu võtmeks. Loom võib tunduda liiga elevil, kuna ta on ärevuses. Loom võib stressi minna, kui käsite tal tundide viisi istuda või paigal püsida ning lõpuks soovib ta ruumist lahkuda. „Lõpuks saab koeral kõrini,“ ütleb Cat. „Oleme oma kogemusest õppinud, et see pole hea lahendus. Isegi kui peate sellest võttest loobuma ja midagi muud tegema, tehke seda, sest loom paistab siis palju loomulikum. Looma iseloomu jäädvustamiseks peab ta end mugavalt tundma.“

Oluline on ka teada erinevusi koerte, kasside ja teiste loomade vahel. Iga loom on ainulaadne, seega peate oma pildistamisstiili nendega kohandama. „Üldiselt läheb koera pildistamine sujuvamalt, kui koer arvab, et tema teeb otsuseid, kuid kassidega on see veelgi äärmuslikum,“ selgitab Michael. „Pange karp maha ja kass läheb sinna sisse, kuid kui panete kassi kasti, ronib ta kohe välja tagasi.“

„Mis puudutab küülikuid, siis nemad ei kuula teid üldse, nii et peate lihtsalt sellega toime tulema. Näiteks võite neid pildistada, kui neid hoitakse üle inimese õla. Varjupaigas pildistamisel näitab see ka toredat sidet looma ja inimese vahel, kui keegi soovib looma adopteerida.“

2. Parim komplekt lemmikloomafotograafia jaoks

Vöödiline kass istub koheval loomaasemel ja vaatab otse kaamerasse. Pildistatud Canoni kaameraga EOS 5D Mark III ja Canoni objektiiviga EF 50mm f/1.4 USM, autor Cat Race.

Kasse pildistades tuleb nende ootamatu loomu tõttu pidevalt väga valvas olla. Laske neil kaadrisse jalutada ning olge valmis pildistama, kui loom on valmis. Pildistatud Canoni kaameraga EOS 5D Mark III (mille järeltulijaks on Canon EOS 5D Mark IV) ja Canoni objektiiviga EF 50mm f/1.4 USM: 1/200 s, f/4 ja ISO125. © CatsDog Photography

Lemmikloomafotograaf Cat Race kinnitab Canoni kinnitusadapteri EF-EOS R abil EF-objektiivi oma Canon EOS R6 kaamerale.

Tänu Canoni kinnitusadapterile EF-EOS R, saab Kat hõlpsasti kasutada oma lemmikuid EF-objektiive fotoseansil kasutatud EOS R6 kaameraga. Kuigi talle meeldib erinevaid tarvikuid kasutada, võtab ta peaaegu alati kaasa Canoni objektiivi EF 70-200mm f/2.8L IS II USM ja Canoni objektiivi EF 16-35mm f/2.8L II USM (mille järeltulijaks on Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM).

Cati ja Michaeli arvates on oluline omada palju valikuid. Catil on varustuses alati Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM ja Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM objektiivid, et ta saaks jäädvustada erinevaid fotosid. Kuid ta rõhutab ka erinevate objektiivide kasutamise olulist. „Mul on nii palju objektiive, et ma ei võta fotoseanssidele alati samu objektiive kaasa,“ räägib ta. „Kui kasutad vaid ühte objektiivi – näiteks 135 mm – on tulemuseks alati üks kindel stiil.“

Seekordsel loomade varjupaiga külastusel kasutas Cat Canoni kaamerat EOS R6. Kuna ta oli eelnevalt kasutanud EOS 5D Mark III kaamerat, oli tal juba palju EF-objektiive, mida ta kasutas EOS R6-lCanoni kinnitusadapteriga EF-EOS R. „Adapteri kasutamine oli väga märkamatu, mis näitab, kui sujuvalt see toimib,“ rääkis ta. „Mulle meeldis ka väga EOS R6-e puuteekraan, sest see on nii intuitiivne ja võimaldab kiiresti määranguid muuta, mis on loomade pildistamisel väga kasulik – näiteks saab kiiresti ekraanile koputades teravustada.“

Liigendekraan on kasulik ka ebamugavate nurkade alt pildistades ning EOS R6-e muudetava nurgaga puuteekraani saab pöörata 270°, mis võimaldab loominguliselt pildistada. Lisaks tuvastab selle muljetavaldav iseteravustamise funktsioon looma silmad ning järgib neid kaadri ulatuses.

3. Parimad kaamera määrangud lemmikloomafotograafia jaoks

Kohev punakarvaline kass lebab nurgas ja vaatab kaamerasse. Pildistatud Canoni kaameraga EOS 5D Mark III ja Canoni objektiiviga EF 50mm f/1.4 USM, autor Cat Race.

Kui teie kass ei poseeri, püüdke teda jäädvustada siis, kui ta lõõgastub oma loomulikus keskkonnas ja valgustatud kohas. Pildistatud Canoni kaameraga EOS 5D Mark III ja Canoni objektiiviga EF 50mm f/1.4 USM: 1/200 s, f/3.2 ja ISO100. © CatsDog Photography

Mustvalge kass, kellel on nina all suur must laik, vaatab üles kaamerasse. Pildistatud Canoni kaameraga EOS 5D Mark III ja Canoni objektiiviga EF 50mm f/1.4 USM, autor Cat Race.

Näidake koera tähelepanu püüdmiseks talle kaamera lähedal maiuseid. See toimib ka kassidega ning on abiks lähivõtete tegemisel. „Eesmärk on, et inimesed tunneksid fotot vaadates loomaga sidet,“ ütleb Cat. Pildistatud Canoni kaameraga EOS 5D Mark III ja Canoni objektiiviga EF 50mm f/1.4 USM: 1/200 s, f/3.2 ja ISO100. © CatsDog Photography

Lemmikloomafotograafias kasutatavad määrangud sõltuvad stiilist, mida soovite saavutada. „Arvan, et me oleme palju mitmekülgsemad kui paljud loomafotograafid,“ selgitab Michael. „Paljudele meeldib pikk objektiiv ja suur ava, mis tekitab unistava stiili. See on tore, kuid meile meeldib ka võimalikult palju üksikasju jäädvustada.“

Cat nõustub: „Minu arvates teeb foto eriliseks see, kui saad ülevaate ruumist ja looma keskkonnast,“ ütleb ta.

Kui soovite jäädvustada tegevuskaadreid liikuvast loomast ning tunnete end käsitsirežiimis (M) mugavalt, proovige seadistada säriaeg vähemalt valikule 1/1000 s ning keskmine ava, näiteks f/5.6 või f/8 ja ISO vahemikus 400–800, sõltuvalt valgustingimustest. Kuid loomaportreede puhul sobib paremini tavaline säriaeg: 1/200 s, harilikult suurem ava: f/2.8 või f/1.8 ja madalam ISO, kui valgus seda lubab.

Kui olete alles alustamas või õpite oma kaamerat tundma, on säriaja prioriteediga (Tv) režiim, kus teie valite säriaja ja kaamera valib ava suuruse, suurepärane valik tegevusfotode jäädvustamiseks, samal ajal kui ava prioriteediga (Av) režiim, kus valite ava suuruse ja kaamera valib säriaja, sobib hästi staatilisemate portreede jäädvustamiseks.

Lõppkokkuvõttes tasub soovitud tulemuse saavutamiseks eksperimenteerida erinevate sätete kombinatsioonidega. Kui teil pole harjutamiseks kannatlikku lemmiklooma, võib asenduseks abi olla näiteks mänguasjast.

Oluline on töötada ka olemasoleva taustaga ja kui teil pole kuigi ilusat kohta, võite kasutada pikki objektiive, et taust fookusest välja viia.

4. Loomulike loomapooside jäädvustamine

Saksa lambakoer piilub läbi mängutunneli ja vaatab otse kaamerasse. Pildistatud Canoni kaameraga EOS R6 ja Canoni objektiiviga EF 16-35mm f/2.8L II USM, autor Cat Race.

Rekvisiitide kasutamine võib olla kasulik, kui te ei saa loomi maalilisemasse kohta viia. Näiteks riidest tunnel võib pildile loomingulisust lisada, eriti kui teie subjekt on mänguhimuline ja uudishimulik nagu Zeus. Pildistatud Canoni kaameraga EOS R6 ja Canoni objektiiviga EF 16-35mm f/2.8L II USM: 33mm, 1/320 s, f/2.8 ja ISO1250. © CatsDog Photography

Lemmikloomafotograaf Cat Race suunab oma kaamera läbi mängutunneli, et jäädvustada foto saksa lambakoerast.

Kui teil on kaasas inimene, kes tegutseb loomalausujana, andke neile selged juhised soovitud foto jäädvustamiseks. Loomalausuja võib kasutada maiuseid ja mänguasju, et loom pildiks valmis panna. „Soovin alati oma töös looma iseloomu jäädvustada,“ selgitab Cat. „Selleks peab loom end mugavalt tundma.“

Cat ja Michael ei soovinud loomade varjupaigas loomi puurides pildistada. „Ma soovitaksin vältida neid „trellide taga“ jäädvustamast,“ ütleb Michael. „Ühe konkreetse looma loo jutustamisega saate inimesed selle looma ning potentsiaalselt kõigi varjupaiga loomade vastu huvi tundma panna.“

Hea mõte on valida looma pildistamisel ka kõige armsam nurk. See kehtib eriti päästetud loomade kohta, kuna nii võite aidata neil oma kodu leida. „Pange nad väikese nurga alla istuma ning laske neil võimaluse korral üle õla vaadata,“ jätkab Michael.

Poos, milles looma jäädvustada, sõltub looma suurusest. „Kui jäädvustate näiteks väikest koera, võite proovida ta üles tõsta,“ ütleb ta. „Kui tegemist on tõeliselt tegusa koeraga, kes ei istu paigal, võite jäädvustada mõned tegevuskaadrid, kuid ma pildistan selliseid koeri harilikult jalutusrihma otsas.“ Koeri on soovitav pildistada ilma rihmata ainult siis, kui nad suudavad käske täita ja paigal istuda. 

Ka lähedale minnes võite rabavaid kaadreid jäädvustada. Cat soovitab pildistada põrandalt, et oleksite looma silmade kõrgusel ega heidutaks teda. Võimaluse korral püüdke silmi teravustada, kuna see lisab piltidele emotsiooni. Selleks sobib suurepäraselt Canon EOS R6 silma iseteravustamine.

Teise võimalusena, kui soovite dünaamilist pilti, pildistage kõrgelt looma kohalt. See ei ole alati soovitatav varjupaiga loomadega, keda võib ülevalt pildistamine hirmutada, kuid sobib suurepäraselt oma loomade jäädvustamiseks, kui nad on loomult enesekindlad.

„Kui olete saavutanud mõningase usalduse, hoidke objektiivi lähedal maiust või laske kellelgi palli liigutada ning kummarduge looma kohale ja pildistage neid teile otsa vaatamas. Nii saate tõeliselt veetleva pildi,“ ütleb Cat.

Kui teil pole abilist või nurk on eriliselt keeruline, proovige eemalt jäädvustada, kuid ärge püüdke iga hinna eest pildistada, kui tunnete, et subjekt muutub rahutuks või kärsituks. „Kui loom erutub liialt või läheb stressi, ärge jätkake,“ täpsustab Cat. „Isegi kui jääte siis kaadrist ilma ja peate millegi muuga jätkama, tehke seda. Loom peab oma iseloomu näitamiseks end mugavalt tundma.“

5. Musta karvaga loomade pildistamine

Kass, kelle karvkate on pea üleni must, vaatab otse kaamerasse. Pildistatud Canoni kaameraga EOS 5D Mark III ja Canoni objektiiviga EF 24-70mm f/2.8L II USM, autor Cat Race.

Statistiliselt võtab mustade kasside adopteerimine teiste kassidega võrreldes kauem ning sageli on põhjus selles, kuidas neid on pildistatud. Kuid õige valgusega saate luua armsa ja isikupärase pildi. Pildistatud Canoni kaameraga EOS 5D Mark III with ja Canoni objektiiviga EF 24-70mm f/2.8L II USM: 47 mm, 1/320 s, f/7.1 ja ISO320. © CatsDog Photography

Saksa lambakoer istub pallimeres ja vaatab üles kaamerasse. Pildistatud Canoni kaameraga EOS R6 ja Canoni objektiiviga EF 16-35mm f/2.8L II USM, autor Cat Race.

Enesekindlamaid loomi, näiteks saksa lambakoera Zeusi, võib dünaamilise kaadri jäädvustamiseks ülevalt pildistada. Hoidke objektiivi lähedal maiust või mänguasja, et saavutada silmside. Pildistatud Canoni kaameraga EOS R6 ja Canoni objektiiviga EF 16-35mm f/2.8L II USM: 35mm, 1/320 s, f/2.8 ja ISO1600. © CatsDog Photography

Tumeda karvkattega loomad võivad tekitada olukorra, kus kaamera alasäritab pilte ning uuringud on isegi näidanud, et musta värvi loomi, eriti kasse, adopteeritakse vähem muu hulgas ka selle pärast, millised nad fotodel paistavad. Palju lihtsam on pildistada heledamat värvi loomi. Michael märgib, et isegi kui valgustus ei ole teist värvi looma puhul õige, jäävad nad fotodel siiski kenamad kui tumeda karvkattega loomad. Kuid ärge heitke meelt. „Õige valgusega näeb iga subjekt hea välja,“ julgustab ta.

Cat lisab: „Olge eriti teadlik valgusallikatest. Kui tegemist on ereda valgusallikaga, suunake loom näoga sinna, et tekiks vähem kontraste.“

Samuti on oluline mõelda taustale. „Nad sulanduvad tõenäolisemalt taustaga, kui see on tume,“ selgitab Michael. „Reflektori abil valguse lõua all tõstmine võib olla suurepärane viis selgemate joonte loomiseks.“ Kui teil pole reflektorit, ärge muretsege. Saate selle hõlpsasti kodus ise teha: vaja läheb veidi pappi, fooliumit ning muid tarvikuid.

Cati soovitused oma ja varjupaiga loomade pildistamiseks aitavad jäädvustada nende iseloomu. „Eesmärk on see, et inimesed vaataksid looma ja neil tekiks temaga side, olgu siis selleks, et nad soovivad portreed, mis meenutab neile järgnevad aastad nende lemmikut või nad vaatavad looma ja mõtlevad: „See koer kuulub meie perekonda ja temaga on meie kodu täiuslik.“,“ ütleb ta.

Cati ja Michaeli panus varjupaiga loomadega on aidanud neil täiuslikud pered leida. Taksikoer Eva ongi juba adopteeritud ja saksa lambakoer Zeus ootab kohtumist tulevaste omanikega. Enne varjupaika jõudmist elas Zeus mitme loomaga majapidamises, kus esines märke vägivallast. Ta on olnud erinevates kennelites, mis pole saksa lambakoerte jaoks parim lahendus, kuid loodetavasti leiab ta varsti kodu, kus teda ootavad jalutuskäigud ja toredad kogemused. 

Järgmine kord, kui soovite jäädvustada oma lemmiku võrratuid veiderdusi, katsetage neid näpunäiteid. Või miks mitte oma kogukonnale midagi tagasi anda ning veeta vabatahtlikuna päev kohalikus varjupaigas loomi jäädvustades, et suurendada nende adopteerimisvõimalusi? Jagage oma kaadreid teemaviitega #LiveForTheStory ning märkige fotodel @canonemea. 

Autor: Astrid Pitman

Seotud tooted

Seotud artiklid

  • LEMMIKLOOMA PORTREED

    Lõbusad ja pidulikud lemmiklooma portreed

    Lihtsad nipid, nõuanded ja tehnikad rabavate lemmikloomafotode jäädvustamiseks sel jõulupühal.

  • PORTREEFOTOGRAAFIA

    Parim algtaseme varustus portreede jaoks

    Kaamerad ja objektiivid igat tüüpi portreefotograafia jaoks.

  • KODUSED PROJEKTID

    3 isetehtud fototarvikut

    Valmistage ise valguskast, valgusvoolik ja oakott, mis hoiab teie kaamerat paigal.

  • PORTREEFOTOGRAAFIA

    Portreefotograafia nõuanded

    Parandage oma portreefotograafia oskusi järgmiste suurepäraste nõuannete ja tehnikate abil.