Markus Varesvuo uses the Canon EOS 90D in the woods.

LOODUSFOTOGRAAFIA

Markus Varesvuo räägib, miks on Canon EOS 90D ideaalne kaamera loodusfotograafia jaoks

Helsingis elav auhinnatud loodusfotograaf Markus Varesvuo ei asu kunagi väga kaugel tema südant põksuma panevast metsikust loodusest.

Markus on tundnud looduse vastu kirge alates teismeliseeast: ta oli innukas linnuvaatleja ja fotograaf. 2005. aastal otsustas ta oma hobi karjääriks muuta. Ta loobus oma tööst ärijuhtimises, et hakata professionaalseks loodusfotograafiks.

Markus on alati olnud Canoni kasutaja ja algusaegadel kasutas ta ka filmikaameraid. Nüüd, eduka fotograafi ja mitme linnufotoraamatu autorina, kasutab ta professionaalset ja kiiret kaamerat Canon EOS-1D X Mark II ning supertelefoto objektiive.

Markus oli esimene Euroopa fotograaf, kes täiustatud digipeegelkaamera Canon EOS 90D proovile pani. Siinses artiklis selgitab ta, kuidas ta selle kaameraga suurepäraseid pilte tegi, ning paljastab, kuidas saavad püüdlikud loodusfotograafid ja loodusentusiastid selle kaamera omadustest viimast võtta.

32,5-megapikslilise APS-C CMOS-sensori ja võimsa protsessoriga kompaktne Canon EOS 90D on ülitundlik digipeegelkaamera, mis võimaldas Markusel tabada ka kõige väiksemaid detaile. APS-C sensor viib teid lähemale, suurendades efektiivset telefoto ulatust, samal ajal kui automaatteravustamist juhib 45-punktiline ristitundlikkusega süsteem, mis on paindlik ja kiire. Kollektiivne teravustamisala on jagatud tsoonideks või eraldiseisvateks punktideks, mida saate juhtkangi abil otse valida.

Kiire särivõte, mis jäädvustab kuni 10 kaadrit sekundis (kaadrit/s), ning nutika jälgimise ja tuvastamise süsteemiga fookuse jälgimine teevad Canon EOS 90D kaamerast täiusliku valiku loodusfotograafidele (nagu Markus), kelle jaoks on kiirus ülioluline.

Vahet ei ole, kas tegemist on lendu hakkava pääsukese, jahti pidava karu või sukelduva linnuga – kui Markus märkab ainest suurepärase foto jaoks, peab ta seda kiiresti kasutama. „Canon EOS 90D on kiire kaamera,“ rääkis ta. „Olen peamiselt pildistanud professionaalse kaameraga Canon EOS-1D X Mark II ja teravustamiskiirus on sellega täiesti võrreldav.“

Seotud artiklid
An Iberian lynx on a large rock looking directly at the camera.

LOODUSFOTOGRAAFIA

Loodusfotograafia jaoks sobivad objektiivid

Nende fiks- ja suumobjektiividega saate metsloomadest ja -lindudest suurepäraseid pilte jäädvustada.

A young kestrel perched on a wooden post, and with its wings arched, squawks fiercely.

LOODUSFOTOGRAAFIA

Näpunäited looduse pildistamiseks

Professionaal Dani Connor annab alustavale noorele loodusfotograafile parimat nõu valdkonnas edu saavutamiseks.

A red squirrel looks straight at the camera as it runs across a carpet of dried leaves and fallen petals.

LOODUSFOTOGRAAFIA

Loodusfotograafia näpunäited

Näpunäited ja tehnikad, mis aitavad viia teie loodusfotod uuele tasemele ning võtta viimast oma Canoni kaameratest ja objektiividest.

Markus selgitas, et mis puudutab suurepäraste subjektide leidmist, pakub Soome loodus selleks palju võimalusi. Siiski kinnitab ta teistele püüdlikele loodusfotograafidele, et „ilusaid kohti leiab igalt poolt. Eriti lihtne on leida linde – linnas, pargis või rannajoonel. Te ei pea reisima tuhandeid kilomeetreid, pildistamist väärivad kohad on lähemal, kui arvata oskate.“

Oluline on tunda oma kohalikku ümbrust ja samasse kohta naasmine võib säästa aega ning anda teile võimaluse täiustada oma ideid erinevate nurkade alt ja muutuvates valgustingimustes. „Linnufotograafia puhul on kõige olulisem antud liigi tundmine. Kui lähedale ma võin minna? Kas ma pean peitu pugema? Kui segate linde, siis ei saa te ka vajalikke kaadreid,“ selgitas Markus.

Markuse loodusfotograafia nõuanded

1. Kasutage iga teravustamispunkti

Mõnikord tuleb Markusel ideaalse hetke jäädvustamiseks oodata tunde või isegi päevi, kuid kannatlikkus on ühe loodusfotograafi peamistest omadustest. Lisaks tuleb olla väga kiire, kuna tegevus võib toimuda vaid paari sekundi vältel. „Mul on väga hea reageerimiskiirus,“ selgitas ta. „Kuid vaja on ka head kaamerat ja optikat. Mida rohkem kaadreid kaamera sekundis püüda suudab, seda parem, ja see käib ka automaatteravustamise kohta.“

Iga linnufotograaf võib teile öelda, et teravate piltide saavutamine, eriti lendavatest lindudest, on keeruline iga kaamera automaatteravustamissüsteemi jaoks.

„Lendavate lindude pildistamisel kasutan ma üldjuhul kaamera kõiki teravustamispunke – Canon EOS 90D kaameras on neid 45. Automaatteravustamine on nii hea ja mitmekülgne, et linnu teravustamisalas hoidmine on lihtne. Ainuke asi, mida ma tavaliselt muudan, on jälgimise tundlikkus. Kui taust on muutuv, siis keeran ma seda maha,“ rääkis ta.

2. Jälgige liikumist AI Servo režiimis

Üks Markuse lemmiksubjekte on mustkurk-kaur. Kui see lind graatsiliselt mööda veepinda libiseb, ei ole tema hallide sulgedega kaetud pea ja tumeda tausta, mis on Markuse lemmik, vahel väga suurt kontrastsust.

Siiski oli see lihtne töö Canon EOS 90D jaoks, kes jälgis linnu põlevpunaseid silmi ja hoidis kauri fookuses. „Kaurid liiguvad vees üsna aeglaselt, mistõttu kasutan ma üheksat teravustamispunkti,“ selgitas Markus. „Ma kasutan AI Servo režiimi, et lindu jälgida ja fookuses hoida, ning juhtkangi, et erinevate teravustamispunktide vahel valida. Linnufotograafia puhul võib olukord väga kiiresti muutuda ja seepärast on juhtkangi kasutamine lihtne,“ lisas ta.

3. Külmutage liikumist kiire säriajaga

Sarivõtte kiirus on ülioluline kaduvate hetkede jäädvustamiseks. Näiteks on seda hea kasutada jahipidamisel või iseloomulike paaritumisrituaalide juures. „Täiusliku pildi saamiseks tuleb saada linnud õigesse positsiooni ja 10 kaadrit sekundis aitab mul olukorrast alati parimat võtta,“ rääkis Markus.

Linnud ei hooli sellest, kas nad jäävad pildile parimas valguses või mitte, seega peab Markus, hoolimata Soome kuulsatest pikkadest suveöödest, tihtipeale nõrgas valguses töötama. „Sellistes tingimustes on liikumise külmutamiseks vaja suurt ISO-valgustundlikkust. Minu jaoks on tavaline kasutada ISO 6400 või isegi veel suuremat valgustundlikkust,“ rääkis Markus. Canon EOS 90D pakub maksimaalseks ISO-valgustundlikkuseks 25 600, tagades muretu jäädvustamise ka nõrgas valguses.

Lisaks on teil vaja kiiret säriaega, kuid ka see sõltub linnust. „Suitsupääsukese jaoks tuleb kasutada 1/3200 s; habekakud ei ole väga kiired, seega nende puhul piisab 1/2000 s või isegi 1/1000 s säriajast. Isegi heas valguses on teil sellise säriaja saavutamiseks vaja suurt ISO-valgustundlikkust,“ lisas ta.

4. Jäädvustage rohkem tänu pikale aku tööeale

Olenemata sellest, kas Markus pildistab järvepinnal toimetavaid veelinde või Soome tihedas metsas elavaid öökulle, on ta tihtipeale inimasustusest kilomeetrite kaugusel, mistõttu on aku tööiga ülimalt oluline. Kuigi mitme laaditud varuaku kaasavõtmine ei ole väga keeruline, on siiski oluline, et need kestaksid pikka aega.

Canon EOS 90D aku kestvus on 1300 võtet ja soojadel suvekuudel piisab Markuse sõnul ka ühest akust.

The back of a Canon EOS 90D, showing an owl on the screen.

5. Kasutage suurt eraldusvõimet

Markus pilte kasutatakse nii ajakirjades kui ka raamatutes, mistõttu võib nõutud pildi suurus oluliselt erineda, samas kui kvaliteet peab alati parimatele standarditele vastama. „Minu fotod jõuavad paljudesse kohtadesse ja neid kasutatakse erinevatel viisidel. Näituste jaoks kasutatavad väljatrükid peavad olema tavaliselt meetripikkused või veelgi suuremad,“ rääkis ta.

Tänu Canon EOS 90D 32,5-megapikslilisele sensorile saab Markus võimaldada pildifaile ka suurte väljatrükkide jaoks ning lisaks on seal piisavalt eraldusvõimet järel ka pärast kärpimist. „See tagab mulle palju vabadust arvuti taga, kus ma saan komponeerida täpselt nii nagu soovin.“

Autor: Kevin Carter

Seotud tooted

Seotud artiklid

Osast Saage inspiratsiooni leiate kasulikke fotograafia näpunäiteid, ostujuhiseid ja põhjalikke intervjuusid. Seal on kõik, mida vajate parima kaamera või printeri leidmiseks ja oma uue idee elluviimiseks.

Tagasi kõikide lugude juurde