Ulla Lohmann
© Ulla Lohmann

15 aastat kummitas üks pilt Ulla Lohmanni. Pildil, mille tegi seiklusfotograaf Simon Carter 1995. aastal, oli kujutatud „imelikku ja väga haprana näivat kivisammast, mis asus keset ookeani“. See kivi on Totem Pole, 65-meetrine sammas, mis ulatub ebakindlalt välja Cape Hauy vetest Tasmaanias.

Ulla nimetab Tasmani poolsaare kagutipus asuvat kohta „maailma lõpuks“. Viimane maa sirutus, enne kui lai ja metsik ookean üle võtab.

Splinter of Rock
© Ulla Lohmann
Grasslands
© Ulla Lohmann

See murtud kivipanga tükk on ronijate jaoks üks keerulisemaid proovikivisid – ja üks fotograafia intrigeerivamaid auhindu. Saksa ekspeditsioonifotograafi Ulla jaoks muutus see kivisammas kinnisideeks. Kuhu võiks minna ja mida võiks pildistada. Vallutada ja jäädvustada. „Kõik see tähendas minu jaoks suurt seiklust,“ ütles ta. „Kaugus, eraldatus, tipu vallutamine.“

Teda ei tõmmanud sinna siiski vaid tipu vallutamine. Totem Pole meelitas Ullat ka tema professionaalse instinkti tõttu.

„Fotograafina tahtsin jäädvustada, kui habras see kivisammas eemalt tundub – näib nagu see võiks iga hetk ümber kukkuda.

„Aastaid vaatasin kaarte ja fotosid ning unistasin sellest, kuidas ma ühel päeval sinna lähen. Nii et kui mul võimalus tekkis, pidin sellest kinni haarama.“

Ulla valmistus ette väga põhjalikult. Fotograafina valis ta oma töövahendiks Canon EOS 5D Mark IV – kaamera, milles on kombineeritud mitmekülgsus, jõudlus ja vastupidav tehnika.

„Seal ei ole võimalust teha uut võtet,“ ütles ta. „Looduses pildistades ei saa ma lasta tehnikal ennast tagasi hoida. Ma vajan ühte kaamerat, millega saab erinevaid asju teha.“

© Ulla Lohmann

Mudeliga 5D Mark IV on tagatud kompromissitu pildikvaliteet ning täiustatud automaatteravustamis- ja särimõõtmisfunktsioonid, mistõttu saate probleemideta õiged sätted leida – ja selle tugev ning ilmastikukindel korpus on ideaalne keerukates tingimustes.

„Sellistes oludes fotograafina töötamine pakub tõsist väljakutset, kuna hakkama tuleb saada ka enda piirangutega,“ sõnas ta. „Hoolimata kõigest, tuleb ikka kaamera välja võtta ja suurepäraseid fotosid jäädvustada. Mudel 5D Mark IV aitab muuta võimatu võimalikuks.“

Ulla pidi ületama enda füüsilisi piire, kui ta valmistus Totem Pole’ile ronimiseks. Ta harjutas ronimisseintel, kaljudel ja pikkadel Alpi tõusudel koos abikaasa Bastiga ... kuni lõpuks oli ta valmis oma unistuse elluviimiseks. Totem Pole oli aga tõusu algusest peale täiesti halastamatu.

Kivisamba alumist osa, millele on võimalik ligi pääseda ainult Tasmani poolsaare pangalt köiega laskudes, peksavad tugevad lained, veepritsmed ja tuul – ja seal ei ole silmaga nähtavaid toetuskohti kätele ja jalgadele.

Tasman Peninsula Cliffs
© Ulla Lohmann
Tasman Alpine Cliff
© Ulla Lohmann

„Ma vaatasin seda ja mõtlesin, et ei ole võimalik, et sinna üles saan,“ meenutab ta. „Olin ookeanile nii lähedal, lained peksid vastu sammast, puhus tugev tuul ja allosas oli kõik hästi libe. Mingit hõõrdumist ei olnud ja väga keeruline oli edasi liikuda. Olin märg ja iga kord, kui laine minuni jõudis, sain veel märjemaks – kõik see muutis ronimise pea võimatuks.“

Kõigest hoolimata suutis Ulla kõrgemale ronida, leida peidetud kaljulõhed ja väikesed praod – iga samba viga või ebatasasus andis võimaluse kinnihoidmiseks. Ulla ronis aina kõrgemale, tunnid möödusid ja valgus hääbus ... kuni juhtus õnnetus.

Basti, kes ronimist juhtis, libises ja vigastas oma jalga. Hinnates koos Basti vigastust, tundis Ulla, kuidas tema unistus hakkab käest libisema.

„Mu käed olid pinges ja verised – sellel hetkel hoidsin ma ainult oma kohast kinni,“ selgitas ta. „Isegi siis kui ma Bastile järgnesin, olin üsna piiri peal, kuid teadsin, et üksi ei suudaks ma seda kunagi teha. Lisaks sellele pidime kõige ohtlikuma etapi tegema videvikus. Kuid ma ei andnud alla – suudame teha alati rohkemat, kui arvame.“

Leidenschaft
© Ulla Lohmann
Campfire
© Ulla Lohmann

Kuigi Basti jalg oli nüüd sidemes, tegid nad tegid viimase tõuke tippu jõudmiseks. Verise, haavatuna ja valutavate jäsemetega, tõusis Ulla lõpuks kivisamba tippu – ning pärast 15 aastat kinnisidee küüsis olemist sai ta viimaks soovitud võtte.

„Vaatasin alla ja nägin mäslevat vett, vaatasin üles ja nägin suurt sinist taevast ning järsku tundsin ennast täiesti vabana,“ kirjeldas Ulla. „Viisin oma unistuse ellu. Tegin selle ära. Päras rasket pingutust olin lõpuks tipus.

„Saksa keeles on kirg Leidenschaft. See tähendab loomingu sündi läbi kannatuste. Enda seatud piiride ületamine paneb mind elusana tundma. Mulle meeldib enda piire murda – ja Totem Pole aitas seda teha.“

Totem Pole, autor Ulla Lohmann. Vallutatud. Jäädvustatud. Tähistatud.

Kirjutanud Ulla Lohmann


Ulla Lohmann
Ulla Lohmann
Fotograaf

Ulla selgitab, miks ta valis Canoni mudeli EOS 5D Mark IV

„Suurepärase komplekti omamine on kasutu, kui seda ei osata kasutada. Fotograafidel on ütlus: „parim kaamera on see, mida sa kasutad, mitte see, mis su kotis on“. 5D Mark IV on kindlasti kaamera, mida kasutada.

„Peale tehniliste andmete on minu jaoks kõige tähtsamad omadused ilmastikukindlus ja vastupidavus – kaamera peab saama hakkama troopilises vihmavalangus ja pidama vastu nii seinaga kokkupõrkele, külmale kui ka kuumale ... ja siiani on see kaamera kõik üle elanud. Samuti saab puuteekraani kasutada kinnastega – hädavajalik, töötades ekstreemsetes tingimustes.

„Minu reisi ajal osutus väga kasulikuks mudeli 5D Mark IV kõrge ISO – mis tähistab kaamera valgustundlikkust – mitte aga nendel põhjustel, mida võiks eeldada, vaid hoopis seetõttu, et olin oma taskulambi maha unustanud, aga kõrge ISO-ga kaamerat sain öösel abivahendina kasutada, et näha, kus ma olen!“