Sports photographer Dave Rogers stands next to rugby player Martin Johnson on the pitch.

SPORDIFOTOGRAAFIA

Jäädvustage auhinnaväärilisi fotosid, kasutades neid eksperdi nõuandeid

Dave Rogers (Getty fotograaf) on oma üle 40-aastase karjääri jooksul jäädvustanud mõned kõige ikoonilisemad fotod kogu ragbi ajaloos. Ta on osalenud igal ragbi maailmakarika turniiril alates 1987. aastast ja sel aastal saadab ta Jaapanis Inglismaa meeskonda. Spordialast olenemata tulevad Dave’i 10 nõuannet ja tehnikat paremate spordifotode saavutamiseks kindlasti kasuks.

Dave hakkas fotograafia vastu huvi tundma teismelisena 1970ndate alguses, kui ta jälgis Inglismaa jalgpallimeekonna Wolverhampton Wanderersi mängu. Mees mäletab, kuidas ta lisaks mängule jälgis ka kulissidetagust tegevust – eriti seda, mida fotograafid tegid.

Alates esimesest töökohast kohalikus ajalehes ning tänu kogemusele, pühendumusele ja pisukesele õnnele on Dave teeninud oma koha spordiajaloo kuulsuste kojas. Ta jäädvustas hetke, kuidas Uus-Meremaa mängija Jonah Lomu jooksis buldooserina üle Inglismaa mängijast Mike Cattist 1995. aasta ragbi maailmakarika turniiril; kuidas Nelson Mandela ulatas 1995. aasta karika Springboksi kaptenile Francois Pienaarile, ühendades Lõuna-Aafrikat pärast aastakümnete pikkust apartheidi; kuidas Jonny Wilkinsonil õnnestus lisaajal lüüa drop goal, mille abil Inglismaa võitis 2003. aasta ragbi maailmakarika ja palju muud.

Sports photographer Dave Rogers holding a Canon camera.

Dave’i kõige tähelepanuväärsem pilt pärineb 2003. aasta ragbi maailmakarika turniirilt. Sellel pildil kõrgub Inglismaa kapten Martin Johnson üle fotograafi, hoides uhkelt kinni karikast, mille meeskond vaid hetk tagasi võitis. Pilti vaadates võib peaaegu kuulda, kuidas ta rõõmust möirgab, samal ajal kui tema meeskonnakaaslased ja fännid selja taga üheskoos võitu tähistavad. Mängija suurte käte vahel tundub karikas justkui mänguasjana, mis helkleb toredasti prožektorite valguse käes.

Kui Dave’iga kohtusime, oli ta valmistumas 2019. aasta ragbi maailmakarikavõistluste jaoks Jaapanis, kus ta pidi saatma Inglismaa meeskonda. Ettevalmistustööd hõlmasid reisi- ja fotograafiakomplekti kokkupanemist ning litsentside hankimist kaugpäästikuga kaamera kasutamiseks staadionil. Lisaks kolmele profikaamerale, objektiividele, statiividele ja üksjalgade pakkimisele, võttis Dave kaasa ka ilmastikukaitsmeid, et kaitsta seadmeid vihma korral.

Samuti oli mees juba mõtlemas võtetele, mida ta jäädvustada sooviks. Nende tuhandete fotode seas, mida Dave tõenäoliselt turniiri käigus teeb, lootis ta jäädvustada üht kindlat kaadrit. „Unistan, et Inglismaa saaks taaskord tõsta kõrgustesse Webb Ellise karika – maailmakarika!“.

Siin jagab ta oma ekspertnõu, kuidas täiustada oma spordifotosid, olenemata spordialast, mida pildistate.

1. Tundke oma spordiala läbi ja lõhki

„Kõige suurem väljakutse on pildistatava spordiala tundmine,“ ütles Dave. „Õppige selgeks mängureeglid, et teaksite, mida mängijad teha tahavad.“ Kui te ei tea, milliseid samme mängijatelt oodata, on teil raske mänguga sammu pidada.

Iga spordiala on erinev. Ragbiga võrreldes „on jalgpall kiirem ja seepärast tuleb ka ise kiiremini tegutseda,“ selgitas ta. Kuid kui ragbis on rohkem mängijaid ja inimesi, kes võivad teie vaadet blokeerida, on jalgpallis „vähem mängijaid väljakul, mistõttu on teil ka parem vaade“.

2. Ostke parim komplekt, mida endale lubada saate

Kui Dave alustas fotograafiatööd, sai ta koha Briti nõukogu ajakirjanike koolitusel. Kuna tal ei olnud kaamerat, ostis ta endale vana 35 mm filmikaamera. Kui olete oma fotograafiatee alguses, siis soovitab ta valida „lihtsasti kasutatava, usaldusväärse ning parima hinna ja kvaliteedi suhtega kaamera“. „Lihtsalt ostke parim, mida te endale lubada saate“, sõnas ta, hoiatades varimajanduse ohtude eest.

Kui digipeegelkaamera komplekt tundub liiga suure ampsuna või lausa võimatuna, leidke endale kompakt- või sildkaamera, mille funktsioonid suudavad vastata spordifotograafia nõuetele. Canon PowerShot SX70 HS – Canoni parim sildkaamera – suudab jäädvustada 10 kaadrit sekundis ning on varustatud 65-kordse optilise suumiga ja kiire täpse automaatteravustamisega, millele lisandub pidev automaatteravustamine, et aidata teil tegevust paremini jäädvustada.

Kui soovite kasutada Canoni objektiivide suurepärast valikut, tasub investeerida digipeegelkaamerasse nagu Canon EOS 80D, mis sobib suurepäraselt spordifotograafia jaoks.

3. Valige vastupidav objektiiv

„Standardne objektiiv spordifotograafias on Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM [mille kergem ja uuem versioon on Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM], mis töötab suurepäraselt, samuti kasutan palju mudelit Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM. Need on usaldusväärsed ja taluvad lööke hästi. Tihtipeale tuleb sporti jäädvustades kaameraid kiiresti maha panna ja edasi-tagasi joosta, mistõttu peavad need olema üsna vastupidavad.

„Kui te alles alustate, siis on kõige kasulikum 70–200 mm. Väga paljud ei taha 400 mm objektiive kasutada enne, kui nad on saavutanud spetsialisti taseme.“

Kui soovite sarnaseid tulemusi väiksema eelarvega, siis valige kas Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM või Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM. Mõlemad on varustatud uuendatud pildistabiliseerimistehnoloogiaga, mis aitab teil ennetada kaamera värisemisest tekkivat hägusat pilti. Kui teie käsi väriseb, siis objektiivi sees olev element väriseb samuti, et liikumist tasakaalustada. Tänu sellele on teie fotod selged ka siis, kui jätate statiivi kõrvale ja pildistate käest hoides.

Martin Johnson raises the trophy after England wins the 2003 Rugby World Cup. © Dave Rogers / Getty Images

4. Keskenduge tegevusele, mitte taustale

„Valige pikem säriaeg ja laiem ava (väiksem f-number), sest taust võib olla väga segane ja reklaamitahvlid tähelepanu kõrvale juhtida. Pidage meeles, et mida laiem on ava, seda vähem elemente jääb fookusesse. Muutke taust hägusaks ja kasutage objektiivis maksimaalset fookuskaugust. Valige tõeliselt madal ISO-väärtus ning kasutage pikemat säriaega ja laiemat ava.“

Tausta eemaldamiseks on Dave’il veel üks nipp, nimelt „tuleb liikuda väljaku suhtes kõrgemale. Kõrgemalt pildistades saavutate puhta rohelise tausta.“

5. Jääge päikeselisele poolele

Parimad tingimused pildistamiseks on Dave’i sõnul „pilvisel heledal päeval“, kuna siis on valgus kogu väljaku ulatuses ühtlasem ega pea pidevalt särisätteid kohandada. Kui aga pildistate päikeselisel päeval, kus valgete ja varjuliste alade vahel tekib tugev kontrast, „jääge päikeselisele poolele ja suunake kaamera varjude poole,“ soovitas Dave. Nii töötate justkui tagantvalgustusega. „Kui istute varjus ja pildistate päikeselisi alasid, võib see väga keeruline olla. Tihtipeale saate pildi peale nii vaid mängija silueti. Seega jääge alati päikeselisele poolele. Nii saavutate ka ilusamad värvid.“

Seda on kõige lihtsam teha väikestel kohalikel spordiüritustel, kus pealtvaatajad võivad seista ning pargis või toimumiskohas vabalt ringi liikuda – nii saate otsida endale ideaalse stardikoha. Istekohtadega üritustel saate tõenäoliselt valida, kus te istuda soovite. Uurige välja, millises suunas ürituse toimumise koht paikneb ja millisel ajahetkel üritus toimub ning leidke istekoht, mis on terve aja päikese käes. Võite endale alla laadida ka päikese jälgimise rakenduse, mis ongi fotograafide abistamiseks mõeldud.

6. Jäädvustage siluetti

Mõnikord võib aga silueti jäädvustamine ollagi teie eesmärk. Selleks vähendage ISO-väärtust, suurendage säriaega ja muutke ava väiksemaks (kasutage suuremat f-numbrit). „Teil on vaja heledat tausta,“ selgitas Dave. „Kasutage alasäritust. Siluett võib mõjuda väga efektselt, kui te seda väga tihti ei tee. Liiga tihti kasutades muutub see klišeeks.“

7. Kasutage loomingulist hägu

Pärast seda, kui olete jäädvustanud piisavalt põhifotosid, on aeg olla loomingulisem. Mõned algajad spordifotograafid peavad oluliseks vaid liikumise külmutamist, kuid Dave’i arvates aitab liikumishägu tegevuse kiirust esile tõsta. Selle tegemiseks määrake säriajaks 1/15 s. Samas rõhutas ta, et „te ei taha ka liiga palju hägu, et pildist üldse midagi aru saada ei oleks. Kõige olulisem on, et näod jääksid võimalikult teravaks.“

Selliste spordialade puhul, kus liikumine toimub ettearvataval lineaarsel joonel, näiteks hobuste võidujooks, raja võistlused või motosport, saab tegevuse panoraamimisel (liigutades kaamerat koos liikuva inimese või sõidukiga) hoida oma subjekti teravas fookuses ja hägustada kõik muu. Nii annate edasi tõelist kiiruse tunnet.

8. Pildistage madalalt

Draama lisamiseks soovitab Dave „madalamat vaatenurka. Kui pildistate enda poole jooksvat mängijat altpoolt, tekib tunne, justkui lendaks ta läbi õhu.“

Seda strateegiat kasutas Dave ka siis, kui ta tegi oma kõige meeldejäävama pildi Inglismaa kaptenist Martin Johnsonist, kes hoidis käes 2003. aasta ragbi maailmakarikat. Valitud perspektiiv, kus Dave asus Martinist allpool, aitas rõhutada ragbimängija niigi pikka kasvu ja jõulist olekut.

Seotud artiklid
An action-packed photoshoot with a pro

SPORDIFOTOGRAAFIA

Tegevusfotograafia: professionaali näpunäited

Lugege sellest mägirattasõidu professionaaliga tehtud mentorsessioonist, kuidas pildistada kiiret liikumist hõlmavaid spordialasid.

Two cross-country skiers makes their way up a mountain in low sunlight.

LIIKUMINE

„Andke endast alati parim“

Ekstreemspordi fotograaf Richard Walch räägib, mis innustab teda hämmastavate suusa- ja lumelauafotode jäädvustamisel.

The story behind the shot

SPORDIFOTOGRAAFIA

Lugu pildi taga

Viis professionaalset spordifotograafi annavad nõu, kuidas jäädvustada erakordseid spordifotosid.

Dave Rogers' kitbag containing two Canon DSLR bodies and a number of lenses.

9. Valmistuge igaks olukorraks

„Tavaliselt võtan igaks juhuks kaasa kaks või isegi kolm kaamerat. Kui sajab, siis kaitsen neid vee eest. Paljud tassivad kaasas kõvasid vutlareid, aga mina võtan lihtsalt seljakoti. Sinna pakin Canoni objektiivid EF 400mm f/2.8L IS II USM ja EF 70-200mm f/2.8L IS II USM, kaks kaamera korpust ja kaks väiksemat suumobjektiivi. Lisaks võtan ma kolm või neli lisaakut, kuna külma ilma korral saavad need kiiresti tühjaks. Võtke kaasa ka veekindlad katted ja objektiivikatted – need kuluvad alati marjaks ära. Kui teil ei ole katteid, siis pakkige oma komplekt plastkotti. Nii säästate palju raha.“

Dave kasutab kõrgete näitajatega mudelit Canon EOS-1D X Mark II, kuid taskukohasemal mudelil Canon EOS 80D on magneesiumsulamist korpus ja see peab vastu nii tolmule kui ka niiskusele. Lisaks pakub viimane tipptasemel 45-punktilist automaatteravustamissüsteemi ja kiiret sarivõtet kiirusega 7 kaadrit sekundis koos subjekti jälgimisega, mistõttu sobib see ideaalselt kiire tegevusega spordifotograafia jaoks.

10. Olge kannatlikud ja jätkake pildistamist

Keskmiselt teeb Dave igal mängul ligi 2000 fotot ning nende seas on vaid paar üksikut, millega ta väga rahule jääb – seega ärge hetike meelt, kui esimesed fotod täiuslikud ei ole. „Kõige tüütum on, kui inimesed seisavad teie ees, nii et te ei näe väljakut või ei saa soovitud võtet teha,“ rääkis ta. Dave küll kustutab suure osa nendest fotodest, kuid jätkab pildistamist, oodates õiget hetke. „Kasutuid fotosid tekib väga palju, kuid õnneks saab digikaameratel tulemusi kohe ekraanilt vaadata.“

See hetk, kui näete ekraanil auhinnaväärilist fotot, on igati teie vaeva ja järjekindlust väärt. Kannatlikkuse, kujutlusvõime ja õige komplektiga (meie soovitame digipeegelkaamerat Canon EOS 80D objektiiviga Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM või Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM või sildkaamerat Canon PowerShot SX70 HS) õnnestub ka teil teha spordifotosid, millega teiste ees uhkeldada!

Autor: Matthew Bowen

Seotud tooted

Seotud artiklid

Osast Saage inspiratsiooni leiate kasulikke fotograafia näpunäiteid, ostujuhiseid ja põhjalikke intervjuusid. Seal on kõik, mida vajate parima kaamera või printeri leidmiseks ja oma uue idee elluviimiseks.

Tagasi nõuannete ja tehnikate juurde