canon-hanscke-berlin-hero

Berliinis käib pidu edasi, olenemata sellest, et klubisid hakatakse sulgema
#pursuitoftheshot

Hannibal Hanschke
Hannibal Hanschke

Berliin on üle maailma tuntud oma ööelu poolest – alates legendaarsest Berghainist kuni spontaansete pidudeni. Kuid linna elavad ööd on ohus, kuna kinnisvara nõudlus suureneb ja üürihinnad kasvavad. Viimase paari kuu jooksul on paljud klubid olnud sunnitud uksed kinni panema ja oodata on selle jätku. See lugu tutvustab väikest osa Berliini ööelust, keskendudes inimestele, pidutsejatest öötöölisteni, kes muudavad selle kirkaks.

Alates svingist, salsast ja seksist kuni tango, transvestiitide ja teknoni – Berliini ööelus on midagi igale maitsele.

Hannibal Hanschke 1

Igal ööl seavad tuhanded Berliini elanikud ja külalised sammud kuumade kohtade suunas, näiteks nagu RAW – see on vana grafitiga kaetud rongidepoo linna idaosas, kus kehtis vanasti kommunustlik kord, kuid nüüd pakub see kodu klubidele, baaridele ja õlleaiaga basseinile.

Raudtee ääres asuvates angaarides ja garaažides, tantsivad inimesed reggae, punkroki, dancehalli hardcore metali, räpi, hiphopi ja tekno saatel klubides nimedega Cassiopeia ja teknoklubi Suicide Circus.

Hannibal Hanschke 2

„Berliini ööelu on nagu üks suur seiklus. Alati on võimalus kogeda midagi uut,“ ütles Richard Shawn, Berliinis elav Briti emigrant.

Hannibal Hanschke 3

Nico Brodersen, turvaülem Bassy Clubis sõnas, et inimesed on kõige olulisemad.

„Ülemeelikud, metsikud, vabad ja lõputud – võid unustada nende nimed, kuid näod ei lähe kunagi meelest,“ ütles ta nende kohta, kellele meeldib õhtuti Berliini klubisid külastada.

Hannibal Hanschke 4

Natukene paneb muretsema, kaua selline elu võib kesta linnas, kus nõudlus kinnisvarale suureneb ja üürihinnad tõusevad koos elanikkonna kasvuga. Mitmed klubid on viimasel ajal uksed sulgenud ja paljudelt teistelt oodatakse sama.

Prenzlauer Bergi linnaosas, mis kuulus varem kommunistliku Ida-Saksamaa alla ja muutus pidutsejate paradiisiks pärast Berliini müüri langust, on klubide sulgemisi põhjustanud kaebused lärmi kohta.

Kohalikud nimetavad seda „Clubsterben“ ehk „klubide surm“.

Hannibal Hanschke 5

Üks hiljutine ohver asub idapoolses Friedrichshaini linnaosas – klubi nimega Pogo Tussy, mis lammutatakse, et teha ruumi uutele kortermajadele.

„On kurb loobuda pärast 13 aastat, aga selline on elu,“ ütles klubi endine omanik Simone Braun.

Hannibal Hanschke 6

Samal ajal käib pidu edasi paljudes linnaosades.

Teknofännidele on öö legendaarses Berghaini klubis lausa kohustuslik, kuid sinna on raske pääseda. Saja meetri pikkused järjekorrad endise elektrijaama juures on tavaline vaatepilt. Ettevõtlikud kohalikud teevad seal äri, müües ootajatele õlut.

Hannibal Hanschke 7

Neile, kes sisse ei pääse, on olemas palju teisi valikuid. Näiteks Salon Zur wilden Renate – klubi, mis on rajatud läbi vana korrusmaja mitme korruse. Või hoopis About Blank – klubi, kus pidu liigub edasi aeda. Või siis Sisyphos endises koeraküpsiste vabrikus.

Hannibal Hanschke 8

Hämaras ja vallatus klubis nimega Insomnia heidavad osad inimesed sissepääsu lähedal asuvates riietusruumides seljast oma igapäevariided ja riietuvad lateks- või nahkkostüümidesse, teised aga võtavad end paljaks ja lähevad mullivanni. Mõned astuvad valju muusika rütmi saatel avalikult suguühtesse.

„Siin saavad inimesed olla täiesti vabad ja täita oma salajased unistused. Me ületame piire. Ainuke tähtis reegel on, et „ei tähendab ei!“, ütles Dominique, kes on koos abikaasaga Insomnia klubi omanik.

Hannibal Hanschke 9

Teistes klubides möllab disko ja transvestiidid esitlevad end laval.

Hannibal Hanschke 002

Kuid neile, kes eelistavad ööd veeta lihtsates baarides ja sohvakohvikutes, on sobilik koht tänav nimega Simon-Dach-Strasse Friedrichshaini linnaosas, mis on täis baare ja restorane ning mille munakivikatet ääristavad lauad ja toolid.

Õhtustajad saavad valida Mehhiko, Vahemere ja Aasia köögi vahel ja – kuna see on siiski Saksamaa – proovida Currywursti, mis on sealihavorst ketšupi ja karripulbri kastmes.

Autor: Michelle Martin Toimetajad: Angus MacSwan ja Jeremy Gaunt

Hannibal Hanschke 003