A crowd of people watch music on a huge festival stage in the sun. Photo by Bart Heemskerk.

FESTIVALIFOTOGRAAFIA

Rokitähtede fotograaf Bart Heemskerk räägib, kuidas jäädvustada festivalide atmosfääri

„Muusika on armastus ja fotograafia on vahend selle jäädvustamiseks,“ rääkis Hollandi muusikafotograaf Bart Heemskerk. Tema tööks on külastada suuri festivale ja kontserte üle Euroopa, et jäädvustada selliseid suuri nimesid nagu Nick Cave, Lana Del Rey ja Dua Lipa – roll, tänu millele sai ta kadestusväärse kutse teha tööd Rolling Stonesi jaoks.

Sel suvel võtab ta osa ligi 40 festivalist, jäädvustades esinejaid ja nautides sellest iga hetke. Selles artiklis jagab ta oma inspireerivat lugu, mis on täis nippe ja nõuandeid, mida suvistel üritustel kompaktkaameraga järgi proovida.

„Lapsena meeldis mulle väga raadiot kuulata ja edetabelite saateid salvestada. Vanemaks saades hakkasin isaga esinemistel käima ja 15-aastasena külastasin Madalmaades toimuvat Pinkpopi festivali. See oli hetk, kus ma armusin festivalide atmosfääri,“ rääkis 33-aastane fotograaf.

Paar aasta pärast esimest festivalikogemust sai Bart kasutada Canoni mudelit EOS 400D (varasem versioon mudelist Canon EOS 800D). Ta mõistis kiiresti, et kaamera muudab festivali veel nauditavamaks, võimaldades jäädvustada loominguliselt nii maailma parimaid etteasteid kui ka platsil tekkivat festivalimelu.

Päras seda, kui Bart oli vabatahtlikuna muusikaüritusi pildistades oma portfooliot täiendanud, lahkus ta õpetajatöölt, et teha fotograafiaalast karjääri. „Kümme aastat pärast esimese festivali külastust olin ma taas Pinkpopil, pildistades tasu eest Hollandi bändi Kensingtoni, kelle tegemistega olin ma juba varem kursis. Nimelt pakkusin ma neile, et võin neid tasuta pildistada, kui nad lasevad mul rohkematest kontsertidest osa võtta,“ selgitas Bart. Järgmisel aastal sai ta kõne, mida ei osanud uneski näha – rahvusvahelised rokilegendid Rolling Stonesist soovisid, et Bart neid pildistaks.

„Rolling Stones oli 2014. aastal tuurile minemas ja nad nägid mu töid internetis – nad olid otsinud veebist Madalmaades tegutsevaid fotograafe. Seejärel võtsid nad ühendust Pinkpopi festivaliga ja uurisid minu kohta. See oli täiesti ebareaalne!“

Bänd kutsus Barti jäädvustama nende Euroopa tuuri, võimaldades tal pääseda lava taha koos ühtede kuulsaimate muusikutega terves maailmas. „Rolling Stonesiga tuuril olles tundsin ennast väga koduselt,“ rääkis Bart. „Me tegime palju nalja. Keith [Richards] tegi koos töötamise väga lõbusaks. Ta oli tõeline naljahammas. Tuuril pidin pildistama ka fännide ja tellijatega kohtumisi ning mul oli pass, mis lubas minna kõikjale – nii lava taha kui ka ette. Olin osa meeskonnast, sõin koos teistega ja käisin ka heliproovidel.“

Bart hoidis Rolling Stonesiga ühendust ka pärast tuuri lõppu ja liitus nendega uuesti 2017. aasta tuuril.

Seotud artiklid
A rock musician on stage at a festival plays the guitar. Photo by Ben Morse.

FESTIVALIFOTOGRAAFIA

Kostüümid, päike ja rock’n’roll: 10 nõuannet festivalide jäädvustamiseks

Festivalifotograaf Ben Morse räägib, kuidas jäädvustada muusikafestivali rokkstaaridele kohaselt ja miks võiks just kompaktne Canon PowerShot SX740 HS olla ideaalseks festivalikaameraks.

A group of friends pose holding sparklers, facing the camera with their faces illuminated by the sparkler light.

PIDUDE JÄÄDVUSTAMINE

Olge pidude jäädvustamisel loomingulisem

Kas soovite jäädvustada pidude ja ürituste atmosfääri? Õppige, kuidas lõbusaid hetki loominguliselt jäädvustada.

Instant printing tips with the Canon SELPHY SQUARE QX10

LOOMINGULINE PRINTIMINE

Nõuanded printeri Canon SELPHY SQUARE QX10 kasutamiseks

Nipid ja nõuanded printeri Canon SELPHY SQUARE QX10 loominguliseks kasutamiseks.

Leia valgus ja tööta sellega

„Sa ei tea kunagi ette, milline on kohapealne valgus, ja minu arust on see üks lõbusamaid osasid kontserdifotograafina töötades. Tuleb lihtsalt töötada selle valgusega, mis olemas on,“ selgitas Bart.

Selleks et valgust maksimaalselt ära kasutada, soovitab ta ringi liikuda, mitte ühe koha peal seista. „Kui valgus paistab kellegi näole, annab nii paremalt kui ka vasakult küljelt ning lähedalt ja kaugelt pildistamine erinevaid tulemusi,“ rääkis ta.

„Valgus kordab ennast. Kui artist seisab mikrofoni taga ja ma näen tema näol kordumas kollast, valget või sinist valgust, siis ma ootan hetke, kus valgus on artisti näol või selle ümber. Nii saavutan ilusa silueti.“

Kui jäädvustate tuntud etteastet, aitab eelmiste kontsertide videote vaatamine teil ennustada, mis järgmiseks juhtuma hakkab. „Näiteks võid märgata, et artist hüppab rahva sekka teise loo ajal ja see kordub ühest kontserdist teise. Nii võid olla päris kindel, et see juhtub ka sel kontserdil. Sul jääb üle vaid õige koht valida.“

Kaamera sätete ja erinevates valgustingimustes jäädvustamise kohta leiate soovitusi meie festivalifotograafia nõuannete alt.

Ole kaadrite valimisel loominguline

Mis puudutab kontsertide ja muusikafestivalide jäädvustamist, siis Bart selgitas: „Inimesed asetavad subjekti tihtipeale kaadri keskele ja teevad palju sarnaseid pilte, kus fookuses on peaesineja. See muutub aga igavaks.“

Selle asemel soovitab Bart oma kompositsioone muuta ning paigutada subjekti kaadri vasakule või paremale poole. „Proovi saada äge foto ühest või kahest artistist. Seejärel tee laiemaid võtteid ning püüa pildile jäädvustada artisti ja publiku vahelist sidet. Kui otsustad subjekti kaadri keskele asetada, peab toimuma midagi erilist – näiteks kui esineja hüppab, sirutab käed laiali või vaatab otse kaamerasse.“

"Proovige jäädvustada festivali atmosfääri ja pidage meeles, et igal festivalil on oma nägu."

Sun sets above a huge festival display. Photo by Bart Heemskerk.

Ära jää ilma kontserti tipphetkest

„Tänapäeva kaamerad saavad teravustamisega nii hästi hakkama, et pidevalt liikuva subjekti puhul eelistan ma käsitsi teravustamise asemel kasutada iseteravustamist,“ rääkis Bart. Õigete iseteravustamispunktide valikul saab subjekte hoida nõelteravana isegi siis, kui nad jooksevad edasi-tagasi mööda lava, hüppavad publiku sekka või kiire tantsukava.

Kui teil on kompaktne kaamera, nagu Canon PowerShot SX740 HS, siis klõpsake kaamera taga oleval menüünupul, mis lubab teil aktiveerida võttesätete alt iseteravustamisrežiimi. Jälgiv iseteravustamine jälgib teie subjekti – näiteks kui laulja liigub laval ringi – et saaksite jäädvustada tegevust ilma häguta.

Võttesätete alt saate valida ka päästiku töörežiimi ja kiire sarivõtterežiimi (High Speed Continuous). See võimaldab teil teha pilte nii kaua, kuni hoiate oma näppu päästikunupul.

„Tavaliselt kasutan sarivõtterežiimi selleks, et ennetada hetki, kus kellegi käsi jääb kaamera ette või laulja silmad on suletud,“ selgitas Bart. „Hüpe Eddie Vedderilt Pearl Jamile toimub sekundi jooksul ja sa ei taha seda maha magada. Kui on tegemist laulja/laulukirjutaja, klaverimängija või lauljaga, kes seisab ainult mikrofoni taga, saad kasutada ühe võtte režiimi. Lihtsalt vali õige hetk.“

Parim kaamera festivalifotograafiaks

Paljud festivalid ei luba suuri digipeegelkaameraid kaasa võtta, v.a juhul kui teil on pressiluba, seega on mõistlik valida võimeka suumiga väike kaamera, nagu Canon PowerShot SX740 HS.

„Pildistades oled publiku seas, seega vali kaamera, millel on kallutatav ekraan [et saaksid erinevate nurkade alt pildistada]. Kasuks tuleb ka pildistabilisaator, nagu 5-teljeline stabilisaator mudelil PowerShot SX740 HS. Üritustel on palju inimesi, kes pidevalt ringi liiguvad ja pildistabilisaator aitab kaamera värisemist vältida [eriti siis, kui hoiad kaamerat üleval või teatud nurga all].“

Kui kasutate vahetatavate objektiividega kaamerat, nagu Canon EOS M50, soovitab Bart kaasa võtta ainult kaks objektiivi. „Mina võtan kaasa lainurk- ja telesuumobjektiivi, et jäädvustada lainurkvõtteid ja tegevust erinevast kaugusest või eri fookuskaugusega,“ selgitas Bart.

Fikseeritud objektiivil, nagu Canon EF-M 32mm f/1.4 STM on laiem ava, et lasta sisse rohkem valgust ja pakkuda lühemat säriaega. Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM objektiiv lubab teil aga sisse ja välja suumida.

Põnevate festivalifotode jäädvustamise võti

„Ma räägin alati, et festivali tuleks jäädvustada nii nagu publik seda kogeb, mitte nii nagu fotograaf seda näeb,“ rääkis Bart. „Praegusel ajal toimub iga festivali pealava ümber ka teisi tegevusi, näiteks võib seal olla toidutänav. Proovi jäädvustada festivali atmosfääri ja pea meeles, et igal festivalil on oma nägu. Näiteks võid sa pildistada ilusat kollast päikeseloojangut ning inimesi, kes samal ajal maas istudes muusikat naudivad. Võib-olla teevad mõned inimesed joogat või keerutavad hularõngast. Sellised hetked on väga väärtuslikud.

„Kui oled vaaterattal või kasutad mõnda kraanat, mis võimaldab sul näha kogu festivali, siis on hea võimalus kasutada lainurkobjektiivi ja pildistada kogu ala. Sellisel juhul ei tasu kasutada suumobjektiivi, kuna sellega saab jäädvustada ainult väikest osa festivalist.“

Kas Bartil on pärast nii paljude suurepäraste etteastete ja imeliste kontsertide pildistamist ka oma lemmikfoto? „Ma arvan, et need fotod, mis ma tegin 2013. aasta Kensingtoni kontserdil Pinkpopi festivalil,“ vastas ta. „See oli esimene kord, kui ma sain nii suurel festivalil lava peal pildistada. Nende fotode vaatamine on minu jaoks ikka veel emotsionaalne. Ma käin regulaarselt tuuritamas ka DJ Armin van Buureniga ja paar aastat tagasi sain ma temast suurepärase foto, kui ta esines Ultra muusikafestivalil Miamis. Pärast kontserdi lõppu nägi DJ pilti ja ütles: „See foto võtab minu olemuse täielikult kokku.“ Kui artist midagi sellist ütleb, siis see ju peab olema ainulaadne, eks ole?“

Autor: Lucy Fulford

Seotud tooted

Seotud artiklid

Osast Saage inspiratsiooni leiate kasulikke fotograafia näpunäiteid, ostujuhiseid ja põhjalikke intervjuusid. Seal on kõik, mida vajate parima kaamera või printeri leidmiseks ja oma uue idee elluviimiseks.

Tagasi kõikide lugude juurde